Átíráshoz eredetvizsga?

Hitelre vásároltam idén ősszel egy személygépjárművet. Az ügyintézés menete elég gyors volt, összességében meg voltam elégedve mindennel.

Előzetesen kinéztem egy autót, amit meg szerettem volna vásárolni. Egy autóhitel céggel megbeszéltem, hogy segítsenek a hitelügyintézésben. Ez annyiból állt, hogy bekérték a kocsi adatait, az én adataimat, és kiszámolták a kocsi jelenlegi értékét, és a bruttó vételár, illetve futamidő tükrében a havi törlesztő részletet. Miután ebben megállapodtunk, beküldtem egy munkáltatói igazolást, és elindítottuk a hitel bírálatot a finanszírozónál. Huszonnégy órán belül, ahogy ígérték tájékoztattak is az eredményekről. Hitelképes voltam, ezért mivel két lépcsős a bírálati folyamat, még hátra volt a kocsi állapotfelmérése. Ezt ingyenesen vállalta a cég. Megbeszéltünk egy időpontot, és kijöttek hozzám házhoz. Lefényképezték az autót, az okmányait, és festékréteg vastagságot mértek. A bank végül elfogadta a hitelkérelmet.

Az ügyintéző elmondta, hogy mik kellenek az autó átíratásához. Mindenképpen szükség volt a jármű forgalmijára, törzskönyvére. Erről az eladónak kellett gondoskodnia. Kötnöm kellett a nevemre, illetve a leendő autómra egy kötelező biztosítást, és meg kellett fizetnem a vagyonszerzési illetéket, és az új forgalmi és törzskönyv árát. Az eladónak volt korábban hitele az autóra, amit már megfizetett ugyan, de még nem töröltette le az opciót róla. Ezért tőle még kellett eredetiben erről a törlő határozat, és meg kellett fizetnie a törlési díjat is rá. A probléma abból származott, hogy az ügyintéző hölgy említette, hogy mindenképpen szükséges lesz egy eredetvizsga is az átíráshoz. Még erről sosem hallottam ezelőtt, hiszen ez volt életem első adásvétele. Felhívtam az eladót, és elmondtam neki, hogy miket kell hoznia a szerződéskötéshez. Ő tisztában volt azzal, hogy minden adásvételnél szükség van az eredetiség vizsgára. El is magyarázta nekem, hogy ez mire szolgál, és miért is fontos, hogy elkészítsük. Mint megtudtam a gépjármű eredetiségvizsgálat egy komplex hatósági tevékenység, amelynek során a jármű egyedi azonosító elemei kerülnek megvizsgálásra. Ilyen egyedi azonosító például az alvázszám, a motorszám, és a rendszám is. Ezen adatok alapján összehasonlítják, hogy a gyári állapothoz és a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartásához képest történt-e változás. A vizsgálathoz mindenképpen szükség van a jármű és a forgalmi engedély jelenlétére. A vizsgálatra bárki elviheti az autót, nem csak a tulajdonos. A vizsgáztató számítógéppel támogatott műszerekkel végzi az adatellenőrzést egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével. Egy eredetvizsga hatvan napig érvényes, és csak egy eljáráshoz használható fel. Vonalkódos rendszer segítségével tudja ezt a okmányiroda ellenőrizni. Eredetvizsgát országszerte rengeteg helyen tudnak készíteni. Általában előzetesen kell időpontot egyeztetni. korábban voltak mobil eredetvizsgáztatók, akik kimentek a megrendelés helyszínére, de ezt sajnos megszüntették. A díja gépjármű függő, a hengerűrtartalom tükrében változik. Utána néztem, és a díjazás a következő:

Személygépjárműveknél:

– 1400 ccm hengerűrtartalomig (kis kategória): 17.000,-
– 1401-2000 ccm (középkategória): 18.500,-
– 2001 ccm hengerűrtartalom felett (felső kategória): 20.000,-

Mivel az enyém a középkategóriába esett, így a vizsgálat 18.500 Ft-omba került. Az eladó elvégeztette a vizsgát, viszont a költségét nekem kellett állnom. Nem bántam, mert már így is engedett az árból. Nem szerettem volna tovább alkudozni. Elkészült az eredetvizsga, és szerencsére minden rendben volt vele. Megbeszéltünk a szerződéskötés időpontját, és helyszínét. Az eladó lakásán találkoztunk. A hiteliroda nem számolt fel díjat a kiszállásért sem. Ezenkívül készpénzben kihozták  a hitelösszeget is. Nekem csak az önerőről, és az átírási költségekről kellett gondoskodnom. Átvehettem az autót a helyszínen, mindössze annyi dolgom volt, hogy várjam postán az új forgalmi engedélyt, mivel az okmányirodai ügyintézést is díjmentesen elintézték nekem. Két napon belül a postás meg is hozta a friss forgalmi.

One thought on “Átíráshoz eredetvizsga?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.