Autónk rendszeres karbantartásának fontossága

Ha azt szeretnénk, hogy autónk minél tovább biztonságosan szolgáljon minket, akkor bizony némi időt, energiát és persze pénzt kell áldoznunk rendszeres karbantartására. Vegyük sorra, mik azok, amikre különös figyelmet kell fordítanunk.

Autó
Napi és szezonális feladatok:

1. Az indulás előtti ellenőrzés: gumiabroncsok, fék, kormány, világítások.

2. Felkészülés a télre: motorhűtő folyadék fagypontjának ellenőrzése (a benzinkutakon ingyen elvégzik), téli gumiabroncsok, téli ablakmosó folyadék.

Éves/időszakos karbantartási feladatok:

1. Motorolaj csere

Ezt a műveletet évente vagy bizonyos megtett kilométer után szükséges elvégezni. Egyes autótípusoknál eltérő az olajcsere időintervalluma. Vannak autók, melyeknél 15 000 km után, és vannak, melyek esetében csak 30 000 km megtétele után kell kenőolajat cserélni.

2. Fényszórók beállítása, és a benne lévő izzók cseréje

Erre több okból van szükség. Az egyik legfontosabb, hogy – amennyire lehet – tisztán lássunk a sötétben, a másik pedig, hogy minket lásson a többi autós. Persze ügyelnünk kell arra is, hogy ne vakítsuk el a szembejövőket.

3. Vezérműszíj cseréje

Használt autó vásárlása esetén az első dolgunk ez legyen! Ezen kívül bizonyos számú megtett kilométer után is szükséges a csere. Érdemes odafigyelni erre a feladatra, mert a vezérműszíj elszakadása súlyos károkat tud okozni a gépjárműben.

4. Futóművek és lengéscsillapítók ellenőrzése

A futómű biztosítja az autó és a talaj közti kapcsolatot, így például vészfékezésnél fontos, hogy a kerekek stabilan tapadjanak az aszfalthoz, amit a stabil lengéscsillapító működésének köszönhetünk.

5. Évszaknak megfelelő gumiabroncs típus használata

A gumiabroncs élettartama a megtett kilométerhez, valamint évhez van kötve. Egy idő után keményedni, kopni kezd, ezáltal romlik a menetfunkciója, melynek következménye a megnövekedett fékút, illetve a defekt kockázata.

6. Rendszeres műszaki vizsga

Erre főként azért van szükség, mert ennek hiányában szép kis pénzbírsággal sújthatnak a rendőrök. Mindenesetre a vizsga előtt érdemes teljesen átvizsgáltatni gépjárművünket.

7. Biztosítás

Minden autótulajdonosnak kötelessége biztosítást kötni járművére, melynek éves összege biztosító társaságonként eltérő. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, ahogyan a legolcsóbb sem jelenti a “fapados” kategóriát. Tájékozódjunk alaposan az árakról és szolgáltatásokról a biztosítás megkötése előtt!

Ezt a kis összefoglalót laikusként – mint gyakorlott autóvezető és tulajdonos – írtam a teljesség igénye nélkül. Ez is bizonyítja, hogy nem kell autószerelőnek lenni ahhoz, hogy az ember alapvető feladatokat ellásson autójával kapcsolatban. Természetesen nem kell mindenhez értenünk, ezért az a legbiztosabb, ha szakemberhez fordulunk kérdéseinkkel, problémáinkkal, akár már az autóvásárlás ötletének megszületésétől kezdve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.