Az ír tánc története a kezdetektől napjainkig

Sok tévhit terjeng az ír tánccal kapcsolatban. A sztepp például nem az egyetlen ír tánc, és a története nem Michael Flatley-től kezdődik, hanem jóval korábbról. Ezen kívül nem összetévesztendő az amerikai sztepp tánccal. Az ír néptánc sok-sok évszázadon keresztül alakult, vegyült több táncstílussal a vándorlások és népek keveredése során, mire a mai formáját elérte.

A legrégebbi feljegyzés egy 16. századi levélben található, melyet I. Erzsébet királynőnek címeztek. Az egy sorban táncoló lányokról itt tesznek először említést. Gyakorlatilag ez volt a hosszú tánc elődje, ami aztán a század második felében már a kastélyok hatalmas termeinek egyik legnépszerűbb tánca lett. Innen szivárgott át aztán a királynő udvarába, ahol kialakult a Reel. Ebben a táncban a lányok partnereik között kígyózva táncolnak. A táncokat eredetileg hárfán és dudán kísérték. A 18. században táncmesterek járták a vidéket, ezáltal minden réteghez eljutott, és a gyerekek már egész pici korukban elsajátították a lépéseket.

Világhódító útjára csak 1994-ben indult el az ír néptánc, mikor az Eurovíziós Dalfesztiválon Michael Flatley partnernőjével egy több perces műsort adott elő. Ezután Flatley több gigantikus ír tánc show-val örvendeztette meg a közönséget, és hatására sorra jelentek meg az ír tánciskolák világszerte.

Az ír zenében megszólaló legfontosabb hangszerek a hegedű, az ír furulya, a bodhrán, a gitár, a harmonika, a hárfa, a banjo és a mandolin. A dalokat 4/4-es, 6/8-os, illetve 9/8-os ütemben játsszák. A kopogó cipőkön és a tradicionális zenén kívül az ír néptánc talán legkülönlegesebb kellékei a táncruhák, melyek a régi kor öltözékét idézik. Ezek általában kézzel készített, egyedi kelta mintákkal díszített ruhák.

Ír tánc

Az ír táncot kétféle cipőben táncolják. A kemény és kopogós cipő az ismertebb, de létezik egy puha cipő is, azaz a soft vagy light shoe. Puha cipőben a light reel, light jig és slip jig táncokat táncolják, a kemény cipőben pedig a treble jig, treble reel, hornpipe és set dance táncokat.

Ír tánc

Magyarországon is számos ír tánciskola létezik már a fővárosban és vidéken is. Ezekre a tanfolyamokra már 6 éves kortól várják a növendékeket, és a legtöbb helyen teljesen kezdő felnőtt csoportokat is indítanak. Így azok álma is valóra válhat, akik felnőtt fejjel szerettek bele a Flatley által oly népszerűvé vált ír néptánc kultúrába. A táncosok többféle (országos, európai és világ szintű) versenyen mutathatják meg tehetségüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.