Kézi és gépi plazmavágás

A plazmavágás a termikus vágások családjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a vágandó résben a koncentrált plazma megolvasztja az alapanyagot (kb. 20 000 Celsius fokon), majd egy gázsugár kifújja azt. A plazmavágás esetén nincsenek kémiai reakciók, tehát többféle – akár elektromosan vezetőképes – alapanyag esetén is tökéletesen alkalmazható.

A plazmavágó berendezések között vannak kisebb, kézi berendezések, illetve sokkal nagyobb, ipari plazmavágó gépezetek is, melyek akár egy egész szobát elfoglalhatnak, így azokkal csak nagy üzemekben találkozhatunk.
A felhasználón és a megmunkálni kívánt anyagon múlik, hogy ki melyiket választja, hol milyen gépet használnak.

Kézi plazmavágás

Kézi plazmavágásA kézi plazmavágó gépek általában kicsik, könnyűek, éppen ezért hordozható kivitelűek, ebből adódik elsőszámú előnyük, hogy a vágás elvégzése nincs konkrét helyhez kötve. A plazmaív vágáshoz különböző formájú, kialakítású, valamint különböző részegységekből álló vágópisztolyt használhatunk.

A kézi plazmavágó gépek általában aprólékos javításoknál (hidak építésénél, autó gyártásnál) használatosak, ahol a nagy gépek nem bevethetőek. De sok fém megmunkáló művész is ezeket használja egy-egy szobor, vagy használati tárgy elkészítésénél. Az 1-2 mm-es lemezektől egészen a 160 mm-esekig bármilyen fémet át tudnak vele vágni. Az így elkészült dekorációk pedig bármely otthon vagy kert egyedi, szemet gyönyörködtető dísze lehet.

Kézi, illetve gépi vágáskor általában ugyanaz a vágófej kerül alkalmazásra, különbség általában a csatlakozások kialakításában, és felfogásában van.

Gépi plazmavágás

A plazmavágó gépek, mint már említettük, sokkal nagyobbak a kézi berendezéseknél.
A gépi eljárás alkalmas gyengén, és erősen ötvözött acélok, valamint színesfémek vágására is. A plazmavágás különösen gazdaságos a Plasma-Tech Systems által gyártott CNC plazmavágó berendezésekkel, melyek alkalmasak szerkezeti acél, korrózióálló acél, alumínium, és rézötvözet vágására is.

Gépi plazmavágás

A vágási folyamat intenzív füst és fémgőz keletkezéssel járhat, amelyek eltávolítására általában elszívó berendezéseket használnak, de a vágás víz alatti kivitelezésével is csökkenthető a káros anyagok és az intenzív zaj környezetbe jutása.
A gépi plazmavágás egyértelmű előnyei: a jó vágási felületminőség, a nagy vágási sebesség, a keskeny vágási rés, a csekély deformáció és természetesen az univerzális alkalmazhatóság.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.