Víz- és hőszigetelés poliuretán hab alkalmazásával?

A havonta érkező közüzemi számlák miatt felesleges részleteznünk, hogy az energiaárak emelkedése állandó tendenciát mutat. Az átlagosnál nagyobb belterű ipari létesítmények csarnokai mellet már napjainkban is egyre több lakás- és háztulajdonos ismeri fel az épület hőszigetelésével járó költségek nagyságrendekkel nagyobb csökkenését. Kevés olyan hosszú élettartamú és költséghatékony megoldást ismer az építészet, amely legalább 50-60%-kal csökkenteni képes a szóban forgó ipari létesítmények vagy lakóingatlanok energiafelhasználását.

profipur

Akár ipari ingatlanunk, akár otthonunk hőszigeteléséről van szó, akkor a legjobb befektetések közé a poliuretán habbal (purhabbal) történő hőszigetelés tartozik.
Az alapvetően ipari csarnokok és lakóépületek poliuretán hőszigetelésére specializálódott hazai cégek garanciális szolgáltatásai a lehető legjobb ár-érték arányban kivitelezik az eljárást.
A poliuretán habot a víz- és hőszigetelésre egyaránt kiváló tulajdonsága tette méltán az egyik legnépszerűbb szigetelőanyaggá az építőiparban. A poliuretán hab a közhiedelemmel ellentétben egy két komponensből álló hőszigetelő anyag. Érdekes módon alapállapotában folyékony halmazállapotú. A levegővel érintkezve ellenben kémiai reakció jön létre, amely révén a hab néhány másodperccel a kifújást követően „térhálósodik”, teljesen szilárddá válik. Mivel kompakt, nemcsak jó szigetelő és tökéletesen légmentesen záródó szigetelést eredményez. Olyan kiváló víztaszító réteget is létrehoz az eljárás, amely tökéletesen képes elzárni a légmozgás útját minden apró repedés elfedésével.

profipur2

Az építészek gyakran hangsúlyozzák, hogy az épület hővesztesége alapvetően két tényező függvénye. Az egyik a hővezetés, a másik az un. konvekciós hőszállítás mértéke. A hagyományos hőszigetelő anyagok forgalmazói ritkán tesznek említést arról, hogy a régi anyagok ugyan ellenállnak a hővezetésből eredő hőveszteségnek, ám az un. konvekciós áramlatokat legfeljebb csak mérsékelni képesek. Mit jelent ez? A levegő gyakorlatilag szabadon mozog a szigetelésben, ami nemcsak a szigetelés hatásfokát csökkenti jelentősen, de a változó nedvességtartalom ugyancsak problémák forrása lehet.

A szórt habszigetelés vitathatatlan előnye, hogy a hagyományos hőszigetelő anyagokkal szemben anyagszerkezetében nem engedi mozogni a levegőt, megakadályozva ezzel a konvekciós hővesztést. Érdemes utalnunk arra is, hogy az un. zárt cellás hőszigetelő hab rendkívül jó hőszigetelési képessége mellett kimagaslóan jó a páradiffúzióval szembeni viselkedése is. Mivel a habfelépítése alapvetően porózus szerkezetű, így a helyiségekben keletkező pára akadály nélkül távozik az épületekből, legyen szó ipari csarnokokról, vagy éppen a technológia alkalmazásának szintén gyakori helyszínéről, a lapos tetős házakról. A fent elmondottak, illetve a víz- és hőszigetelés garanciális kivitelezését végző hazai cégek referenciái szerint a zárt cellás hőszigetelő hab alkalmazása nem csak a középületek, ipari létesítmények csarnokainak, csővezetékeinek és a lakóházak tűzfalainak, padlásainak hőszigetelésére felel meg. Kiválóan alkalmazható medencék és szökőkutak szigetelésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.