Autóvásárlási szempontok

Talán mindenki egyet ért abban, hogy a mai világban előbb vagy utóbb elérkezik a pillanat, amikor nélkülözhetetlenné válik, hogy legyen autónk.

Mindamellett, hogy sokkal kényelmesebb és tisztább, mint bármelyik tömegközlekedési eszköz, kedvünkre pakolhatunk bele, és nem kell külön logisztika ahhoz, hogy a nagybevásárlásból belátható időn belül, ép testrészekkel hazaérjünk. Nagy előnye, hogy egy autóval nem vagyunk menetrendhez kötve, így időt spórolhatunk vele, hiszen nem kell várakoznunk.
Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy a városok által lebonyolított forgalom miatt, főleg kedvezőtlen időjárás – például hosszabb távon fennálló szélcsendes időszak- esetén nagyon megnőhet a légszennyezettség. További hátrányok közé tartozik, hogy a fejlesztések ellenére is sok helyen még mindig nehézségekbe ütközik a parkolás. A csúcsidőszakban kialakuló dugók pedig még a nagy nyugalommal megáldott sofőrök idegrendszerét is próbára teszik.

auto

Mielőtt autóvásárlásra adnánk a fejünket, általánosságban elmondható, hogy megpróbáljuk számba venni a felmerülő költségeket, milyen kiadásokra is számíthatunk majd a jövőben. Az egyik fontos szempont, hogy a kiválasztott gépjármű alacsony fogyasztású legyen, ezt persze említeni sem kell. Van azonban egy másik meghatározó összetevője a várható kiadásaink alakulásának, ez pedig nem más, mint a szervizköltség. Mindenképpen érdemes utánanézni, hogy mennyire könnyen és milyen árban tudunk alkatrészeket vásárolni a szóban forgó autóhoz. Hány márkaszerviz található és ott milyen szolgáltatások vehetők igénybe. A kisebb meghibásodásokat, magunk is könnyen megoldhatjuk a mára elterjedté vált alkatrész webáruházaknak köszönhetően. A leggyakrabban felmerülő problémák közé tartozik a kiégett izzó, eltört lámpatest vagy elhasználódott szélvédőtörlő, ezeket a hibákat egyszerűen kijavíthatjuk egy megfelelő alkatrész megrendelésével. A francia autók népszerűségének hátterében, a megfizethető szervizelés és könnyen beszerezhető alkatrészek állnak. Az alkatrész webáruházak oldalain bőséges választékkal találkozhatunk akár Peugeot, akár Citroen alkatrészek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy egy gépjármű éveinek számával a meghibásodások száma is növekszik, éppen ezért, ha hosszabb távra szeretnénk megfizethető autót választani, fontos, hogy tisztában legyünk a megkerülhetetlen szerviz költségeivel.

Autónk rendszeres karbantartásának fontossága

Ha azt szeretnénk, hogy autónk minél tovább biztonságosan szolgáljon minket, akkor bizony némi időt, energiát és persze pénzt kell áldoznunk rendszeres karbantartására. Vegyük sorra, mik azok, amikre különös figyelmet kell fordítanunk.

Autó
Napi és szezonális feladatok:

1. Az indulás előtti ellenőrzés: gumiabroncsok, fék, kormány, világítások.

2. Felkészülés a télre: motorhűtő folyadék fagypontjának ellenőrzése (a benzinkutakon ingyen elvégzik), téli gumiabroncsok, téli ablakmosó folyadék.

Éves/időszakos karbantartási feladatok:

1. Motorolaj csere

Ezt a műveletet évente vagy bizonyos megtett kilométer után szükséges elvégezni. Egyes autótípusoknál eltérő az olajcsere időintervalluma. Vannak autók, melyeknél 15 000 km után, és vannak, melyek esetében csak 30 000 km megtétele után kell kenőolajat cserélni.

2. Fényszórók beállítása, és a benne lévő izzók cseréje

Erre több okból van szükség. Az egyik legfontosabb, hogy – amennyire lehet – tisztán lássunk a sötétben, a másik pedig, hogy minket lásson a többi autós. Persze ügyelnünk kell arra is, hogy ne vakítsuk el a szembejövőket.

3. Vezérműszíj cseréje

Használt autó vásárlása esetén az első dolgunk ez legyen! Ezen kívül bizonyos számú megtett kilométer után is szükséges a csere. Érdemes odafigyelni erre a feladatra, mert a vezérműszíj elszakadása súlyos károkat tud okozni a gépjárműben.

4. Futóművek és lengéscsillapítók ellenőrzése

A futómű biztosítja az autó és a talaj közti kapcsolatot, így például vészfékezésnél fontos, hogy a kerekek stabilan tapadjanak az aszfalthoz, amit a stabil lengéscsillapító működésének köszönhetünk.

5. Évszaknak megfelelő gumiabroncs típus használata

A gumiabroncs élettartama a megtett kilométerhez, valamint évhez van kötve. Egy idő után keményedni, kopni kezd, ezáltal romlik a menetfunkciója, melynek következménye a megnövekedett fékút, illetve a defekt kockázata.

6. Rendszeres műszaki vizsga

Erre főként azért van szükség, mert ennek hiányában szép kis pénzbírsággal sújthatnak a rendőrök. Mindenesetre a vizsga előtt érdemes teljesen átvizsgáltatni gépjárművünket.

7. Biztosítás

Minden autótulajdonosnak kötelessége biztosítást kötni járművére, melynek éves összege biztosító társaságonként eltérő. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, ahogyan a legolcsóbb sem jelenti a “fapados” kategóriát. Tájékozódjunk alaposan az árakról és szolgáltatásokról a biztosítás megkötése előtt!

Ezt a kis összefoglalót laikusként – mint gyakorlott autóvezető és tulajdonos – írtam a teljesség igénye nélkül. Ez is bizonyítja, hogy nem kell autószerelőnek lenni ahhoz, hogy az ember alapvető feladatokat ellásson autójával kapcsolatban. Természetesen nem kell mindenhez értenünk, ezért az a legbiztosabb, ha szakemberhez fordulunk kérdéseinkkel, problémáinkkal, akár már az autóvásárlás ötletének megszületésétől kezdve.