A Bűvös kocka 40 éve

rubik1
1974-ben egy magyarországi építész Rubik Ernő, tanítványainak szerette volna szemléltetni a térbeli mozgás lehetőségeit. Létrehozott egy 3x3x3 lapocskából álló kockát, melynek minden oldala más színű és bármerre tekergetjük, nem esik szét. A tanórákon való bemutatóra tökéletesen megfelelt, majd később ráeszmélt, hogy ez a kocka komoly kihívást is jelent az emberek számára. Az oldalakat összekeverve ugyanis, nagyon bonyolult újra az “eredeti” állapotába hozni. Így született meg a világ legnépszerűbb logikai játéka: a Rubik-kocka, vagy más néven Bűvös kocka, amit 1977-ben szabadalmaztatott feltalálója.

A vasfüggöny mögül nehézkesen ugyan, de elindult a sorozatgyártása. 1979-ben Magyarországon már 300 ezer, külföldön pedig összesen több mint 68 ezer darab került eladásra. De ez még közel sem volt a “jéghegy csúcsa”. 2 évvel ezután ugyanis, már 7 millió példányt gyártottak belőle, aminek ellenére az európai igényeknek is csupán 25%-át tudták kielégíteni. Ebben az évben több országban is az év játéka lett a Bűvös kocka, Rubik Ernő ugyanekkor az év embere címet kapta meg.

Később létrehozták a 2x2x2, a 4x4x4 és az 5x5x5 verzióit is. Ekkor már több bajnokságot is rendeztek szerte a világban. Az emberek abban méretették meg magukat, hogy ki tudja gyorsabban kirakni az összekevert kockát. És nem csak úgy “egyszerűen”, hanem akár bekötött szemmel.
A gyorsasági rekord 5,55 másodperc, melyet Mats Valk állított fel 2013-ban.
Vakon kirakás kategóriában egy magyar fiú, Endrey Marcell tartja a világrekordot 26,36 másodperces idejével.

Mára a Föld hétmilliárd lakosából már egymilliárd játszott a Bűvös kockával, azaz minden hetedik embernek volt már a kezében. Népszerűségét annak köszönheti, hogy nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig a játék során egyértelmű: káoszból rendet kell teremteni.

rubik2

Rubik Ernő idén 70 éves, leghíresebb találmánya pedig 40. A négy évtized alatt sikere töretlen. Több reklámban, zenei klipekben és filmekben is használták kellékként a kockát.
A 2014-es évben, a kerek évfordulók tiszteletére a világon több rendezvényt is tartanak majd.
A Jersey Cityben található Liberty Science Center-ben például már megnyílt a “Beyond Rubik’s Cube” nevű kiállítás. A tárlat kilenc hónapig lesz látható, majd világkörüli útra indítják, melynek egyik állomása természetesen Budapesten lesz.