Az első kínai meztelen kutyám

Világ életemben különösen vonzódtam az állatokhoz, legfőképp a kutyákhoz. Közülük is a különlegesebb, extrémebb megjelenésű, temperamentumú fajtákhoz.

kutyákNagy vágyaim közé tartozott a kínai meztelen kutya. Első ránézésre igen fura kis teremtés, a csupasz testével és a bohókás természetével. Zeus, az argentin dogom halála után, az akkori életkörülményeimet is figyelembe véve egy kistestű kutya tűnt a legkézenfekvőbbnek. Eszembe is jutott a régi vágyam, egy kis kínai meztelen kutya. Elkezdtem kicsit utánajárni a fajtával kapcsolatos dolgoknak. A tulajdonságainak, igényeinek, tenyésztőknek, stb. Nem kellett sok idő, hogy beleszeressek egy eladásra kínált, akkor 3 hónapos kiskutya fényképébe. Fel is vettem a kapcsolatot a tenyésztővel és hamar meg is vettem az első kínai meztelen kutyámat, Vukot. Persze voltak dolgok, amik újak voltak a számomra és meg kellett tanulnom. Például a fajtának a szőrápolása, nyírása. De hamar belejöttem. Számomra is meglepetés volt, hogy ez a kis társasági kutya mennyire okos és ragaszkodó, ugyanakkor aktív természetű kis kutya. Aztán a többiek érkezése már magától értetődő volt.

A kínai meztelen kutya szőre sok kérdést vet fel. Két nagyobb csoportba oszthatjuk őket a szőrváltozat alapján. Az egyik nagy csoportba a szőr nélküli, azaz meztelen (hairless) kutyák tartoznak, a másikba pedig a szőrösek, azaz púderpamacs (powderpuff) kutyák. A meztelen változat is további csoportokra osztható; a teljesen kopasz kutyáknak, vagy true hairless-eknek valóban nincs szőre, csak egy kis mennyiségben a fejükön, lábaik végén és a farkukon. A következő a közepesen szőrös változat, más néven medium hairless. Nekik már több szőr van a már említett helyeken és a testükön is van valamennyi szőr, amit kiállításokra le kell nyírni. A harmadik a legszőrösebb változat, hairy hairless kutyák. Nekik csaknem az egész testüket szőr fedi, kivéve a hasukat és nyakuk alsó részét. Természetesen őket is nyírni kell.

A másik nagy csoport a púderek képviselői, akik éppolyan szőrösek, mint bármely más fajta. Testüket aljszőrzet és egy fátyolos fedőszőr borítja. Őket nem kell nyírni. Éppen ellenkezőleg. Náluk a szőrzet ápolása a legfontosabb, hogy az szép, ápolt és hosszú maradjon. Mivel a kínai meztelen kutya szőrtelen változata az elterjedtebb és keresettebb, ezért sokan lenyírják a púderpamacs kutyáikat, annak érdekében, hogy így nagyobb sikereket érjenek el velük és könnyebben eladhassák a kölyköket. Éppen ezért ha valaki ilyen kutyát szeretne venni, legyen nagyon körültekintő.