A csomagolás művészete

Emlékszünk még azokra az úttörőtáborokra, ahol szobatársaink a nyaralás utolsó napján, pakolás idején hosszú listákkal jöttek-mentek a megroggyant emeletes ágyak között?

Azt egyeztették, hogy a papíron szereplő felsorolás értelmében tényleg elcsomagolásra került-e a mackónadrág, a 2 jégeralsó és a 3 klottgatya? Sőt, a gondoskodásban igazán élenjáró anyukák egyenesen odáig merészkedtek, hogy a teljes ruhatárba belehímezték gyermekük monogramját. Ők voltak azok a pajtások, akiket szüleik idejekorán bevezettek a csomagolás művészetébe. Ha ilyen szinten nem is, de ezzel a művészettel mi is kénytelenek vagyunk megismerkedni mielőtt nekivágnánk az utazásnak. Íme néhány tipp és tanács utazó pajtásoknak!

Kézi poggyászunk legyen közepes méretű, pont akkora, hogy kézben, vállon vagy háton való cipelése ne legyen fárasztó; legfontosabb iratainkat a kézicsomagon belül lehetőleg egy külön rekeszbe vagy cipzárral elszeparálható helyre tegyük, hogy mindig együtt legyenek, és tiszták maradjanak; tartalmazzon a rendszeresen szedett gyógyszereken kívül fájdalom-, hányás-és lázcsillapítót; jusson benne hely a mobiltelefonnak, az úti okmányoknak, jegyeknek, pénztárcának, térképnek, továbbá papírzsebkendőnek, két-három alkalomra elegendő WC-papír tekercsnek, napszemüvegnek és pótszemüvegnek; telefonregiszterünket is a kézipoggyászban utaztassuk, ám indulás előtt egészítsük ki a célország konzulátusának, nagykövetségének telefonszámával, az utazási iroda itthoni számával, és ha van ilyen, a telepített idegenvezető elérhetőségével. Az ország hívószámát jól véssük emlékezetünkbe; hosszú út esetén nem árt, ha van kézipoggyászunkban egy váltás fehérnemű, egy tiszta póló, fogkefe, fogkrém, szappan és illatszer; ha nem beszéljük folyékonyan az adott ország nyelvét, érdemes a kézitáskában lennie egy úti szótárnak, valamint unalom ellen újságnak vagy valamilyen szórakoztató olvasmánynak; cukorbetegek csomagoljanak ételt, italt a kézitáskába. Késések esetén jól jöhet; kézipoggyászunk tartalmazzon saját készítésű mini-túlélőkészletet, amiben lehet, tű, cérna, gomb, néhány szál gyufa, fájdalomcsillapító és sok más egyéb kis méretű, praktikus dolog vészhelyzet esetére.