Tökéletes kényelem a szabadban – Adirondack

Amerika egyik kedvenc kerti bútora a megjelenése óta eltelt több mint 100 év alatt meghódította az egész világot. Hogy melyik ez a bútor? Természetesen az Adirondack szék.

Fehér Adirondack székEzt az egyszerű, rusztikus fa széket kimondottan kültéri használatra alkotta meg Thomas Lee 1903-ban. A nyaralójába szeretett volna egy kényelmes kerti ülőalkalmatosságot, és mivel nem talált tökéletest, úgy döntött, hogy ő majd megtervezi magának. A prototípusokat családtagjaival teszteltette, ami olyan jól sült el, hogy a kiválasztott darabból később mindannyian rendeltek is maguknak.
A szék egyszerű fenyőlécekből (pontosan 11 db lécből) készült. Az egyenes karfák kimondottan nagyok és vastagok, hogy jól ki lehessen őket használni. Az ülőfelület és a háttámla pedig enyhén megdöntve találkoznak egymással, hogy az egész testnek megfelelő tartást és kényelmet biztosítsanak.
Thomas Lee asztalos barátja, Harry Burnell gyártotta le az első ilyen székeket, majd felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és Lee tervei alapján a városba látogató nyaralók számára kezdte árusítani (nem meglepő módon hatalmas sikerrel). Ezek után, 1905-ben szabadalmaztatta a széket “Westport Adirondack Chair” néven. Az eredeti zöld és barna székek mindegyikét 20 éven keresztül kézjeggyel látta el, és mindössze 4 dollárért árulta. Mára ezeknek az eredeti Adirondack székeknek az értéke 1200 USA dollár körül mozognak.

Az eredeti terveket már rengetegen átalakították. Például itthonról is rendelhet ergonómiailag továbbfejlesztett Adirondack széket, ami abszolút kényelmet biztosít Önnek. De vannak olyan módosított változatok is (hintaszék, kétszemélyes szék, pad, nyugágy, stb.), melyek kis asztallal, pohártartóval, vagy ruhafogassal vannak ellátva, a színek sokaságáról nem is beszélve. Miután megtalálta a legmegfelelőbb típust, már csak ki kell választania annak helyét a kertjében vagy a teraszán.

Bátran kijelenthetjük, hogy az Adirondack kultusz cikké vált. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nagyobb cégek már műanyag változatban is készítik és árusítják. De ne felejtse el, hogy a műanyag soha nem lesz annyira szép, tartós, és kényelmes mint az eredeti fából készült darabok. Azokból ugyanis majd órákig nem akar fölállni, kényelmesen olvashatja benne kedvenc könyvét a tavaszi, nyári napsütésben.

Adirondack székek a medencénél

Adirondack székek

Dupla férőhelyes Adirondack szék

Két férőhelyes Adirondack szék