Őszi finomságok

A nyár elmúltával újabb gyümölcsökre és zöldségekre kell áttérnünk. Válasszunk lakóhelyünkhöz közel termett finomságokat, melyekben a hosszú szállítás nem tett kárt!

A sütőtök

Magyarországon leggyakrabban kétféle sütőtököt árulnak: a kerek, kékesszürke héjú, hatalmas hazait, vagy nagydobosit, illetve a formája miatt bébitökként elhíresült kanadait. Természetesen mindkettő nagyon finom és élettanilag rendkívül értékes, ráadásul már a kisbabák is fogyszthatják. De a két tök mégis sokban különbözik egymástól, ezért nem teljesen mindegy, hogy melyiket hogyan dolgozzuk fel.
Aki egyszerűen meg szeretné sütni a tököt a sütőben, annak ajánlatosabb a kék tököt választania. Talán kicsit tovább sül, mint kanadai rokona, de a sütés végére édes, krémes, finom, kissé lisztes, tömörebb állagú vitaminbombát kapunk. A sütőtökleves, vagy a jellegzetesen amerikai tökös pite viszont megkívánja a kanadai tök kissé lazább szerkezetét. Ez a fajta hamarabb is megfő, kezelése is könnyebb, hiszen a kék fajtának kemény héjához muszáj igénybe venni a családfő erejét (vagy fűrészét). Természetesen ezt sem kell külföldről importálni, a mi éghajlatunk alatt is kiválóan érzi magát.
De mi is van a tökben, amitől annyira ajánlott? Először is béta-karotin, melyről már tüzes narancssárga színe is árulkodik. Ez nem csak szép sárgára tudja színezni az orrunkat, hanem előanyaga a látást támogató A-vitaminnak is. Ezen kívül tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, bár ennek nagy része hő hatására sajnos lebomlik. Értékes rostjaival és alacsony kalóriatartalmával a fogyókúrázók kedvenc eledele lehet.
Ha már unjuk az egyszerű sütőtököt, némi tejszín és szerecsendió sgítségével kiváló krémlevest készíthetünk belőle. Pirítsunk hozzá héjatlan tökmagot, melynek E-vitamin tartalma és nyomelemei további támogatást nyújtanak szervezetünknek a téli hónapokra.

Amerikai tökös pite

A híres amerikai tökös pite

A gesztenye

Gesztenye

A szelídgesztenyéről mindnyájunknak az utcai gesztenyeárusok jutna eszünkbe. Milyen jó markunkban szorongatni a meleg golyócskákat! Csak aztán jön a csalódás, pucoljuk körömszakadtig, mégis szőrös marad, vagy a fele a héjon ragad, mi csak az apró morzsalékhoz jutunk hozzá. Pedig egyszerű a titka: ha kemény, száraz a gesztenye, áztassuk be egy órára, majd süssük meg lábosban vagy a sütőben. A sült gesztenyét forrón tálra kell tenni és konyharuhával jól be kell takargatni. Ahogy a párás, meleg helyen hűl, a gyümölcshús szépen leválik a héjról.

Élettani hatása ennek a gyümölcsnek is kiváló (nem is beszélve a terjengő illatáról). B-vitaminok, antioxidánsok, rengeteg E-vitamin és kiemelkedően magas ásványianyag-tartalma (nátrium, kálium, kalcium, foszfor) van. Zsiradékot és koleszterint nem tartalmaz, viszont rosttartalma ennek is magas.
A gesztenyét elkészíthetjük pürének, krémnek,eltehetjük befőttnek, sőt, lekvárnak is.