Utazza körbe a Földet egy hajó fedélzetén!

A Titanic óta a hajós utak nem tartoznak mindenki kedvencei közé, ám a biztonság tekintetében biztosan nem lehet okunk panaszra. Magyarországon inkább amiatt kevésbé népszerűek a hajós csoportos vagy körutazások, mert túlságosan egzotikusnak számítanak. Egy magyar átlag család csak ritkán engedhet meg magának ilyen kiruccanást. Ennek anyagi és egyéb okai is lehetnek. Sokszor egyszerűen a munkahelyünket nem tudjuk ennyire időre magára hagyni, vagy a párunkkal, családunkkal nem tudjuk összeegyeztetni az erre szánt időt. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor akár magunk, akár szeretteink számára biztosan rendkívül ötletes és megbecsült ajándék lehet egy hajóút. Ilyen alkalom például egy házassági évforduló, esetleg nászajándék is. Egy hajós utazás alatt olyan hihetetlen sokszínű és a Kárpát-medencéhez szokott ember számára megannyi új és elképesztő élményben lehet részünk, mely egy hosszú élet számára is elegendő mesélni valót hordoz magával.

hajout

Egészen más megtapasztalni az élményeket, mint egy ismeretterjesztő, vagy várost bemutató dokumentumfilmben látni azokat. A mai technológia lehetővé teszi, hogy igazán jó minőségű film-, hang- és képfelvételek álljanak rendelkezésünkre, akár 3 dimenziós hatásokkal is. Ennek ellenére a személyesen megtapasztalt élményeknek nincsen párja. Azt nem lehet visszaadni semmiféle digitális vagy egyéb adathordozón.

Népszerű úti cél lehet a hidegre vágyóknak a norvég fjordok csodálatos világa. A melegebb térséget kedvelők számára csodálatos és változatos görög szigeteket bejáró hajós kirándulás. Sőt, aki a karibi vizekre vágyik, annak az amerikai kontinens egy-egy szeglete is elérhető hajós körutazással.
Manapság már szinte minden ismert nagyváros elérhető hajós utazással. Egy komplett hajóút megszervezésében segítségünkre lehetnek az ilyen utazással foglalkozó szakportálok vagy utazási irodák. Az egzotikus kiruccanás nem csak örömöket, de veszélyeket is hordoz magában, ezért ha van rá mód, ne válasszunk egyéni utazást. Bízzunk a már bejáratott útvonalakban és utazási irodák ajánlataiban.

Utazási tippek az idősebb korosztálynak

A hosszú, dolgos évek után a legjobb, amit a nyugdíjas éveiben tehet, az az utazás. Hiszen végre van ideje önmagára, hogy olyan dolgokat próbáljon ki, illetve olyan helyekre látogasson el a nagyvilágon, melyekről eddig csak álmodott.

Idős pár a tengerparton

Na de hogyan is vágjon bele egy nagy utazásba? Mi adunk néhány tippet:

Tervezzen előre!
Forduljon utazási irodához, sok közülük ugyanis szervez kimondottan nyugdíjasok számára is utazásokat. Vásároljon útikönyvet és olvasson utána az országnak, a városnak ahová készül.
Ha valamilyen betegséggel küzd (pl.: cukorbeteg, magas a vérnyomása), vagy kerekesszékben tud csak közlekedni, győződjön meg róla előre, hogy a szállás akadálymentesített, a közelében pedig van orvosi rendelő vagy kórház.
Szóljon a szállodának, a repülőgép társaságnak, és az utazásszervezőnek, hogyha speciális ételre (pl.: cukormentesre, laktózmentesre) van szüksége.
Amennyiben hosszabb utazást tervez, váltsa ki előre a gyógyszereit.
Szóljon a szomszédjának és a családjának, hogy amíg Ön távol van nézzenek rá néha az otthonára, a postaládájára, locsolják meg a virágokat, stb.

Foglaljon megfelelő szállást!
Ha nem irodán keresztül foglal, hanem magának intézi az utazást, nagyobb az esélye, hogy megfelelő szállást talál. Fontos, hogy a város központjában, könnyen megközelíthető helyen legyen. Találhat olyan nyugdíjasbarát szálláshelyet, ahol például gyógymatracok vannak a szobában, ingyenes transzfert biztosítanak, és egy teljesen felszerelt, családias apartmannal várják.

Készüljön fel minden eshetőségre!
Jó, ha a csomagolásnál kétfelé pakol, azaz a gyógyszerekből, a szemüvegből, és az egyéb fontosabb dolgokból tartson magánál is (egy kisebb táskában), valamint tegyen belőle a nagy bőröndbe is. Így ha valamelyik elkeveredne, pár napig biztosan nem kell aggódnia a gyógyszerek miatt sem.
Csakis olyan ruhákat és cipőket vigyen magával, melyek kényelmesek és jól variálhatóak, felkészülve ezzel a hosszú útra és a szeszélyes időjárásra.
Bármilyen rövid utazást is tervez, mindig kössön egy átfogó biztosítást.

Ha eddig nem is használt mobiltelefont, most eljött az idő, hogy megismerkedjen vele. Mindig legyen magánál, és a fontosabb telefonszámokat (pl.: a családtagjai, az utazási iroda, vagy a hotel számát) állítsa be gyorshívó gombra.