Autóvásárlási szempontok

Talán mindenki egyet ért abban, hogy a mai világban előbb vagy utóbb elérkezik a pillanat, amikor nélkülözhetetlenné válik, hogy legyen autónk.

Mindamellett, hogy sokkal kényelmesebb és tisztább, mint bármelyik tömegközlekedési eszköz, kedvünkre pakolhatunk bele, és nem kell külön logisztika ahhoz, hogy a nagybevásárlásból belátható időn belül, ép testrészekkel hazaérjünk. Nagy előnye, hogy egy autóval nem vagyunk menetrendhez kötve, így időt spórolhatunk vele, hiszen nem kell várakoznunk.
Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy a városok által lebonyolított forgalom miatt, főleg kedvezőtlen időjárás – például hosszabb távon fennálló szélcsendes időszak- esetén nagyon megnőhet a légszennyezettség. További hátrányok közé tartozik, hogy a fejlesztések ellenére is sok helyen még mindig nehézségekbe ütközik a parkolás. A csúcsidőszakban kialakuló dugók pedig még a nagy nyugalommal megáldott sofőrök idegrendszerét is próbára teszik.

auto

Mielőtt autóvásárlásra adnánk a fejünket, általánosságban elmondható, hogy megpróbáljuk számba venni a felmerülő költségeket, milyen kiadásokra is számíthatunk majd a jövőben. Az egyik fontos szempont, hogy a kiválasztott gépjármű alacsony fogyasztású legyen, ezt persze említeni sem kell. Van azonban egy másik meghatározó összetevője a várható kiadásaink alakulásának, ez pedig nem más, mint a szervizköltség. Mindenképpen érdemes utánanézni, hogy mennyire könnyen és milyen árban tudunk alkatrészeket vásárolni a szóban forgó autóhoz. Hány márkaszerviz található és ott milyen szolgáltatások vehetők igénybe. A kisebb meghibásodásokat, magunk is könnyen megoldhatjuk a mára elterjedté vált alkatrész webáruházaknak köszönhetően. A leggyakrabban felmerülő problémák közé tartozik a kiégett izzó, eltört lámpatest vagy elhasználódott szélvédőtörlő, ezeket a hibákat egyszerűen kijavíthatjuk egy megfelelő alkatrész megrendelésével. A francia autók népszerűségének hátterében, a megfizethető szervizelés és könnyen beszerezhető alkatrészek állnak. Az alkatrész webáruházak oldalain bőséges választékkal találkozhatunk akár Peugeot, akár Citroen alkatrészek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy egy gépjármű éveinek számával a meghibásodások száma is növekszik, éppen ezért, ha hosszabb távra szeretnénk megfizethető autót választani, fontos, hogy tisztában legyünk a megkerülhetetlen szerviz költségeivel.

Kézi és gépi plazmavágás

A plazmavágás a termikus vágások családjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a vágandó résben a koncentrált plazma megolvasztja az alapanyagot (kb. 20 000 Celsius fokon), majd egy gázsugár kifújja azt. A plazmavágás esetén nincsenek kémiai reakciók, tehát többféle – akár elektromosan vezetőképes – alapanyag esetén is tökéletesen alkalmazható.

A plazmavágó berendezések között vannak kisebb, kézi berendezések, illetve sokkal nagyobb, ipari plazmavágó gépezetek is, melyek akár egy egész szobát elfoglalhatnak, így azokkal csak nagy üzemekben találkozhatunk.
A felhasználón és a megmunkálni kívánt anyagon múlik, hogy ki melyiket választja, hol milyen gépet használnak.

Kézi plazmavágás

Kézi plazmavágásA kézi plazmavágó gépek általában kicsik, könnyűek, éppen ezért hordozható kivitelűek, ebből adódik elsőszámú előnyük, hogy a vágás elvégzése nincs konkrét helyhez kötve. A plazmaív vágáshoz különböző formájú, kialakítású, valamint különböző részegységekből álló vágópisztolyt használhatunk.

A kézi plazmavágó gépek általában aprólékos javításoknál (hidak építésénél, autó gyártásnál) használatosak, ahol a nagy gépek nem bevethetőek. De sok fém megmunkáló művész is ezeket használja egy-egy szobor, vagy használati tárgy elkészítésénél. Az 1-2 mm-es lemezektől egészen a 160 mm-esekig bármilyen fémet át tudnak vele vágni. Az így elkészült dekorációk pedig bármely otthon vagy kert egyedi, szemet gyönyörködtető dísze lehet.

Kézi, illetve gépi vágáskor általában ugyanaz a vágófej kerül alkalmazásra, különbség általában a csatlakozások kialakításában, és felfogásában van.

Gépi plazmavágás

A plazmavágó gépek, mint már említettük, sokkal nagyobbak a kézi berendezéseknél.
A gépi eljárás alkalmas gyengén, és erősen ötvözött acélok, valamint színesfémek vágására is. A plazmavágás különösen gazdaságos a Plasma-Tech Systems által gyártott CNC plazmavágó berendezésekkel, melyek alkalmasak szerkezeti acél, korrózióálló acél, alumínium, és rézötvözet vágására is.

Gépi plazmavágás

A vágási folyamat intenzív füst és fémgőz keletkezéssel járhat, amelyek eltávolítására általában elszívó berendezéseket használnak, de a vágás víz alatti kivitelezésével is csökkenthető a káros anyagok és az intenzív zaj környezetbe jutása.
A gépi plazmavágás egyértelmű előnyei: a jó vágási felületminőség, a nagy vágási sebesség, a keskeny vágási rés, a csekély deformáció és természetesen az univerzális alkalmazhatóság.

Vékonyszálú haj dúsítása, hosszabbítása

A haj, egy mindig viselt csillogó ékszer, mely kortól és századtól függetlenül ékesíti a nőket. A női vonzerő nagyon sok tényezőből áll össze, de az egyik alapja mindenképp a haj. A tetszeni vágyás, és a vetélytársak “legyőzésének” vágya ott él minden női egyedben.
Valaki tudja, hogy hogyan kezelje, ápolja tincseit, de akadnak olyanok, akiknek elkél a segítség. Cikkünkben mi most azoknak szeretnénk tippeket adni, akiket vékonyszálú, lelapuló hajjal “áldott” meg a sors, és ezen változtatni szeretnének.

Vékonyszálú haj

Sajnos hazánkban gyakori a vékonyszálú haj típus, mellyel gyakran nincsenek megelégedve a viselők. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen ez a 21. század. Ma már lehetséges, hogy egy-két óra alatt hosszú, dús, és csillogó hajkoronája legyen egy embernek! Hogyan? Egy profi hajhosszabbításnak és hajdúsításnak köszönhetően. A póthaj beillesztésének technológiája révén szinte minden haj javítható, korrigálható a szebb külső eléréséért.

Milyen technikák közül lehet választani?
Olyannak kell lennie, mely kíméli a gyenge, vékony hajat is, és alig észrevehető benne. Ez lehet: mikrogyűrűzés, keratinos hőillesztés, ultravékony hüvelyes hideg technika, vagy csatos hajhosszabbítás. A technikák előnyeit és hátrányait átbeszélve, végül a fodrász fog egyet tanácsolni.

Röviden a póthajakról:
A póthajak között vannak szintetikusak és eredetiek is. A természetes hatás érdekében mindig jobb az eredeti, 100%-ban emberi hajat választani. Ezeknek a hajaknak a jelentős része Indiából származik, azonban egy magyar nő hajában ez nem mindig mutat jól. Érdemesebb európai póthajat vásárolni, melynek szerkezete hasonlít a saját hajhoz.
Fontos, hogy pontosan olyan hajat válasszunk, mely egyezik a sajátunkkal. Tehát, ha göndör hajunk van, akkor a póthaj is legyen göndör, ha egyenes, akkor pedig egyenes. Színben is érdemes minél jobban az eredeti hajunkhoz passzolót választani, mivel a festés károsíthatja a szálakat.
A póthaj ápolása külön figyelmet igényel, és rengeteg hajápolási terméket (olajat, balzsamot, esetleg másfajta fésűt), éppen ezért a felrakása után mindenképp kérjük ki a fodrász tanácsát ezzel kapcsolatban!

Dús haj

Mikor nem ajánlott a hajdúsítás?
A túlságosan vékonyszálú, illetve erősen hulló hajhoz nem alkalmazható egyik technika sem. Először rendbe kell tenni a haj szerkezetét (külsőleg és belsőleg), hogy az elbírja a póthajat. Előfordulhat, hogy nagyon érzékeny valakinek a fejbőre, ilyenkor elképzelhető, hogy nem bírná el a póthaj okozta plusz súlyt. Ezeken kívül, rendszeres úszás esetén sem javasolt, ugyanis a klóros víz (de még a sós víz is) tönkreteszi, kiszárítja a póthajat.

Molinók a reklámkampányban

A piac minden szektorában, legyen az kereskedelem vagy szolgáltatás, elmondható, hogy nagyon szoros a verseny. A kisvállalkozásoknak nehéz kitűnni a nagyok árnyékából. De persze új ügyfeleket még mindig lehet találni, csak egy jól irányított kampány, és megfelelő reklámeszköz kell hozzá.

Az egyik legjobb lehetőség új közönségnek bemutatkozni a különböző szakkiállítás és szakvásár. Ezekből évente egy-kettőt biztosan talál, akár itthon, akár külföldön. Nagy előnyük, hogy ezekre kimondottan a téma iránt érdeklődők látogatnak el (pl.: Horgászkiállításra horgászok, Baba-mama expóra kismamák, Esküvő kiállításra menyasszonyok és vőlegények, stb.). Ott helyben be tudja mutatni a vállalkozását a potenciális vásárlóknak és viszonteladóknak. A személyes kontaktus rengeteg segíthet, de persze ehhez az kell, hogy megtalálják a sok száz stand között az Önét.

Szakkiállítás

Nyilvánvalóan minél több embert szeretne a standjához csábítani, amihez szüksége lehet például egy figyelemfelkeltő molinóra. A megtervezéséhez érdemes szakember segítségét kérnie, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni, hogy az eredmény sikeres legyen.
Az expó után sem kell a molinót kidobni, hiszen többször felhasználhatja, vagy kifeszítheti üzletében, vagy a bejárat mellett.
Viszonylag alacsony befektetéssel nagy profitra tehet szert. A hatékonyság maximalizálása érdekében ezeket a szempontokat vegye figyelembe:

– Fontos az első benyomás! A molinó a cég arculatának kiterjesztése. Győződjön meg róla, hogy a molinóra tervezett kép és szöveg egységben van a cég logójávál, színvilágával. Használjon egységes betűtípust. Válasszon kiváló minőségű anyagot a nyomtatáshoz (ehhez a gyártáshoz megbízott cégtől kérjen referenciamunkát). Mindez már elegendő ahhoz, hogy egy egységes, szép képet kapjon a célközönség a cégéről.

– Legyen az üzenet rövid és célravezető, a felirat pedig könnyen olvasható, még messziről is! Kerülje a dőlt és apró betűket, illetve a zavaros háttereket! Egy zsúfolt molinó is felhívja az emberek figyelmét, azonban az üzenetet nem tudja átadni.

– Nem mindegy a formátum és a méret. Tervezze meg előre, hogy álló vagy fekvő molinó mutatna-e jobban a standnál, mire van hely, illetve hogyan tudja felszerelni azt. Általában minél nagyobb egy molinó, annál jobb, de ne essen túlzásokba, mert az könnyen ízléstelenné válhat (általában azért a szervezők megszabják, hogy maximum mekkora felületű lehet). Különleges, egyedi molinó készítéséhez forduljon profikhoz!

– Ügyeljen a jó megvilágításra! Vannak molinók, melyeket egyedi tartóval, és az arra rászerelt lámpákkal együtt lehet megvásárolni, azonban az is egy megoldás ha külön vesz kicsi spot lámpákat, hogy a fontos részletek meg legyenek világítva. Különben is egy világos stand sokkal vonzóbb az embereknek, mint egy sötét “lyuk”, így az egész kialakításánál és megépítésénél ezt vegye figyelembe!

Nagy nyomtató

Molinó

Őszi finomságok

A nyár elmúltával újabb gyümölcsökre és zöldségekre kell áttérnünk. Válasszunk lakóhelyünkhöz közel termett finomságokat, melyekben a hosszú szállítás nem tett kárt!

A sütőtök

Magyarországon leggyakrabban kétféle sütőtököt árulnak: a kerek, kékesszürke héjú, hatalmas hazait, vagy nagydobosit, illetve a formája miatt bébitökként elhíresült kanadait. Természetesen mindkettő nagyon finom és élettanilag rendkívül értékes, ráadásul már a kisbabák is fogyszthatják. De a két tök mégis sokban különbözik egymástól, ezért nem teljesen mindegy, hogy melyiket hogyan dolgozzuk fel.
Aki egyszerűen meg szeretné sütni a tököt a sütőben, annak ajánlatosabb a kék tököt választania. Talán kicsit tovább sül, mint kanadai rokona, de a sütés végére édes, krémes, finom, kissé lisztes, tömörebb állagú vitaminbombát kapunk. A sütőtökleves, vagy a jellegzetesen amerikai tökös pite viszont megkívánja a kanadai tök kissé lazább szerkezetét. Ez a fajta hamarabb is megfő, kezelése is könnyebb, hiszen a kék fajtának kemény héjához muszáj igénybe venni a családfő erejét (vagy fűrészét). Természetesen ezt sem kell külföldről importálni, a mi éghajlatunk alatt is kiválóan érzi magát.
De mi is van a tökben, amitől annyira ajánlott? Először is béta-karotin, melyről már tüzes narancssárga színe is árulkodik. Ez nem csak szép sárgára tudja színezni az orrunkat, hanem előanyaga a látást támogató A-vitaminnak is. Ezen kívül tartalmaz antioxidánsokat, C-vitamint, bár ennek nagy része hő hatására sajnos lebomlik. Értékes rostjaival és alacsony kalóriatartalmával a fogyókúrázók kedvenc eledele lehet.
Ha már unjuk az egyszerű sütőtököt, némi tejszín és szerecsendió sgítségével kiváló krémlevest készíthetünk belőle. Pirítsunk hozzá héjatlan tökmagot, melynek E-vitamin tartalma és nyomelemei további támogatást nyújtanak szervezetünknek a téli hónapokra.

Amerikai tökös pite

A híres amerikai tökös pite

A gesztenye

Gesztenye

A szelídgesztenyéről mindnyájunknak az utcai gesztenyeárusok jutna eszünkbe. Milyen jó markunkban szorongatni a meleg golyócskákat! Csak aztán jön a csalódás, pucoljuk körömszakadtig, mégis szőrös marad, vagy a fele a héjon ragad, mi csak az apró morzsalékhoz jutunk hozzá. Pedig egyszerű a titka: ha kemény, száraz a gesztenye, áztassuk be egy órára, majd süssük meg lábosban vagy a sütőben. A sült gesztenyét forrón tálra kell tenni és konyharuhával jól be kell takargatni. Ahogy a párás, meleg helyen hűl, a gyümölcshús szépen leválik a héjról.

Élettani hatása ennek a gyümölcsnek is kiváló (nem is beszélve a terjengő illatáról). B-vitaminok, antioxidánsok, rengeteg E-vitamin és kiemelkedően magas ásványianyag-tartalma (nátrium, kálium, kalcium, foszfor) van. Zsiradékot és koleszterint nem tartalmaz, viszont rosttartalma ennek is magas.
A gesztenyét elkészíthetjük pürének, krémnek,eltehetjük befőttnek, sőt, lekvárnak is.

A világ legszínesebb házai

Vajon miért van az, hogy Magyarországon ha meglátunk egy rikító házat rögtön giccsesnek tűnik, míg mondjuk a mediterrán országokban ezeket különlegesnek és szemetgyönyörködtetőnek látjuk? Valószínűleg ezt soha senki nem fogja tudni megmagyarázni…

Önnek például milyen színű kívülről az otthona? Barna, zöld, sárga, vagy talán unalmas fehér? Ne aggódjon, ahogy látja a legtöbben, ha külső festésről van szó, csak ezekben a színekben gondolkodnak, hiszen ez az általános, a megszokott, az elfogadott. Pedig van más megoldás!
A lentebb bemutatott képeken jól látható, hogy azért akadnak olyanok, akik szembe mennek az árral, és nem félnek felvállalni kreatív, és sok esetben különc stílusukat. Egy ilyen színes épülettel azonban adódhatnak olyan problémák, amik egy egyszínűvel soha, például sokkal nehezebb és drágább fenntartani a ragyogó színeket. Hamar meglátszik rajta, ha egy szín előbb kezd kopni egy másiknál, így gyakrabban kell újrafesteni.

Színes tokiói ház

Színpompás ház

Színes ház

Színes épület

Színes ház

Szivárványszínű ház

Stílusos házikók kedvenceinknek

Valljuk be, kedvenc kis háziállatunkat soha nem fogja érdekelni milyen színes, pompázatos kuckója van. Számára ugyanis csupán az a fontos, hogy kényelmesen elférjen benne, el tudjon rejtőzni, és senki ne zavarja ott őt. Mégis az ingatlanpiaccal ellentétben a kutyaházak igencsak kelendőek, főleg a fűtéssel, ajtóval, előtetővel, illetve a további extrákkal felszerelt modellek. Most bemutatunk néhány kutyaház típust, melyeket az elmúlt évben igen nagy siker övezett az igényes, szép kertre vágyó kutyatulajdonosok között:

  • Klasszikus faház, mely soha nem megy ki a divatból. A fa remekül formázható, színezhető, környezetbarát, így ha kutyaházról van szó, mindenképpen fából készüljön. A hagyományos házikó formán kívül készíthető belőle lapos tetős, tornácos, vagy ablakkal ellátott típus is.
  • Praktikai okokból jó, ha az ól fedele felnyitható, mivel így egyszerűbben takarítható, tisztán tartható a kutyus helye.
  • Egy emeletes kutyaház, akkor lehet jó választás, ha több kutyánk is van, vagy ha csak egy, de az nagyon kíváncsi. A magasból ugyanis messzebbre ellát, és jobban le tudja kötni magát.
  • Gondolva a nagy nyári melegre, sokan a kutyaház mellé egy kis medencét is építettnek, hogy kedvencük bármikor megtudjon mártózni benne. A fapadlóval körbekerített árnyékos pihenőhely bizonyára bármely jószágnak nagy örömére szolgál.
  • Természetesen vannak, akik nem elégednek meg egy hűs csobbanással, és külön légkondicionáló berendezést szereltetnek be kutyájuk házikójába. Ezzel azonban jobb vigyázni, mert nem biztos, hogy a kutya szervezete megtűri.
  • Országunkban a meleg napok mellett bőven akadnak hideg, fagyos időszakok is, ezért fontos, hogy akkor is figyeljük kedvencünket, és mindent megadjunk neki. Mint például egy fűtött házat, hiszen mégsem fagyoskodhat szegény a hóval belepett udvaron. A fűtött kutyaházakra különösen nagy figyelmet kell szentelnünk, hiszen tűz és baleset veszélyes. Mielőtt fűtött kutyaházat vásárolnánk, kérjük ki a Kutyaházmegoldások szakembereinek véleményét.

Ezeket az extrákat összevetve eljutunk oda, hogy szinte egy komplett igazi házat kell megépítenünk a kedvencünknek. És még mielőtt valaki ezt kérkedve fogadná, bizony nem egyszer volt már rá példa, Magyarországon is, hogy a család házának kicsinyített változatát készíttették el a kutyájuk számára a kertbe. Minden részletre figyelve, még virágot is akasztottak az emeleti szoba ablakába. Nos, ha ez nem stílus és luxus, akkor mi lenne az?

Villa stílusú kutyaház

Kutyaház játszótérrel

Emeletes kutyaház

Kutyaház

Ötletek egy raktár hatékonyabb működtetéséhez

A cégek gyakran azt hiszik, hogy amíg egy termék időben elkészül és a vevő is boldog, nincs semmi gond, azaz nincs mit fejleszteni, javítani. Pedig ez általában nagy tévedés.
A raktári műveletek hatékonysága kulcsfontosságú minden olyan vállalat számára, mely gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozik.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet annak érdekében, hogy az Ön raktározása is hatékonyabban működhessen.

Raktárépület

Hatékony kommunikáció

Először is a dolgozóival kell hatékony kommunikációt kialakítania. Tudatni kell velük a szervezeti célokat, a raktározás szerepét a cég életében, illetve az egyes munkafolyamatok fontosságát. Ezután őket is meg kell hallgatnia, hogy esetleg milyen változtatásokat szeretnének. Ez a nyílt és világos kommunikáció a kulcsa annak, hogy beosztottai rendesen dolgozzanak, és ne keletkezzenek feleslegek.
A dolgozók számára tarthat ösztönző programokat is, esetleg korrekt termelékenységi mutatót, ahol versenyezhetnek egymással, vagy szervezhet csapatépítő tréninget is.

Technikai fejlesztés, automatizálás

Egy nagy raktár esetében a kézi anyagmozgatás esetén nagyon nagy a hibalehetőség, illetve nagyon lassú is. A hatékonyság növelés érdekében rengeteg technikai lehetőség áll ma már a vezetők rendelkezésre. Azonban többségük elég költséges, mint például a vonalkódos vagy a rádiófrekvenciás technológia.
Automatizálás során a termékek logisztikája sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válik. Még ha nem is teljesen automata a rendszer, dolgozóinak akkor is megkönnyítheti a munkáját például egy gördíthető állvánnyal.

Kompakt csomagolás

Amennyiben nem több száz különböző terméket forgalmaz, alakítsa úgy a csomagolást, hogy csak 3-4 különböző méretű doboz legyen használatban. Ezzel is leegyszerűsítheti azok tárolását, illetve optimalizálhatja a szállítási költségeket.

Igazodás a kereslethez

A raktárépület felszerelése, berendezése igazodjon a forgalmazott áruk méretéhez, darabszámához. Ne legyenek kihasználatlan helyek. A polcos, raklapos állványzat 80%-a mindig legyen feltöltve áruval, a maradék 20% pedig legyen szabadon hagyva a váratlan nagyobb megrendeléseknek.

Újrahasznosítás, avagy egy tárgy második élete

Egy otthonban évről-évre gyűlnek azok a tárgyak, kacatok, melyeket már nem használunk. Ezeknek egy része legtöbbször a tavaszi nagytakarítás vagy lomtalanítás során a kukába kerül. Másik része pedig az évek alatt annyira a szívünkhöz nő, hogy sajnáljuk kidobni. Mivel azonban nincs hasznunkra a mindennapokban, feltesszük a padlásra vagy le a pincébe, mondván még jó lesz valamire. De ez a “valami” a legtöbbször nem érkezik el.

Gondolom többeknek ismerős ez a helyzet.
Néha a szemét egyszerűen tényleg csak szemét. De gyakran nem vesszük észre, hogy rengeteg dolog, amit ki szeretnénk dobni, az valójában átalakítható valami mássá, ami hasznunkra lehet. Akadnak roppant egyszerű és kreatív módok, hogy hogyan lehet a régi dolgokból valami újat varázsolni. Gyakran nem is kell ezeket szó szerint átalakítani, csak egy új megvilágításban egy új funkciót kell nekik találni. Például egy létrát, egy gereblyét vagy egy széket a falra tenni nem nagy munka. Segítségükkel mégis egy új polcot, pohártartót vagy ruha tárolót kaphatunk.

Polc

Pohártartó

Székből polc és akasztó

Amennyiben otthon nincs felesleges kacat, amit át lehetne alakítani, látogassunk el piacokra, utcai vásárokra. Ezeken a helyeken az eredeti ár töredékéért vásárolhatunk különleges bútorokat, háztartási cikkeket. Az így megvásárolt tárgyakat aztán saját ízlésünk szerint átalakíthatjuk. Akik jártasak a barkácsolásban, azok bátran belekezdhetnek nagyobb munkálatokba. Akik azonban még csak most kezdenek első felújításukba, azok előbb kezdjék valami egyszerűbbel, amelyhez nem szükséges sok bonyolult eszköz. Nem kell ugyanis rögtön túlkomplikált dolgokra gondolni, elég csupán egy ragasztópisztoly, néhány csavar vagy festék, így ezek segítségével is fel lehet dobni néhány régi kacatot. Például készíthetünk bőröndből kis fotelt, teniszütőből fali tükröt, sajtreszelőből lámpát.

Teniszütő tükör

Lámpa búra

Az újrahasznosításon, azaz a bolygónk kímélésén kívül több előnyünk is származhat a felújításból, úgy mint a spórolás, a kellemes időtöltés és az így elkészült egyedi tárgyak felbecsülhetetlen értéke.

A Bűvös kocka 40 éve

rubik1
1974-ben egy magyarországi építész Rubik Ernő, tanítványainak szerette volna szemléltetni a térbeli mozgás lehetőségeit. Létrehozott egy 3x3x3 lapocskából álló kockát, melynek minden oldala más színű és bármerre tekergetjük, nem esik szét. A tanórákon való bemutatóra tökéletesen megfelelt, majd később ráeszmélt, hogy ez a kocka komoly kihívást is jelent az emberek számára. Az oldalakat összekeverve ugyanis, nagyon bonyolult újra az “eredeti” állapotába hozni. Így született meg a világ legnépszerűbb logikai játéka: a Rubik-kocka, vagy más néven Bűvös kocka, amit 1977-ben szabadalmaztatott feltalálója.

A vasfüggöny mögül nehézkesen ugyan, de elindult a sorozatgyártása. 1979-ben Magyarországon már 300 ezer, külföldön pedig összesen több mint 68 ezer darab került eladásra. De ez még közel sem volt a “jéghegy csúcsa”. 2 évvel ezután ugyanis, már 7 millió példányt gyártottak belőle, aminek ellenére az európai igényeknek is csupán 25%-át tudták kielégíteni. Ebben az évben több országban is az év játéka lett a Bűvös kocka, Rubik Ernő ugyanekkor az év embere címet kapta meg.

Később létrehozták a 2x2x2, a 4x4x4 és az 5x5x5 verzióit is. Ekkor már több bajnokságot is rendeztek szerte a világban. Az emberek abban méretették meg magukat, hogy ki tudja gyorsabban kirakni az összekevert kockát. És nem csak úgy “egyszerűen”, hanem akár bekötött szemmel.
A gyorsasági rekord 5,55 másodperc, melyet Mats Valk állított fel 2013-ban.
Vakon kirakás kategóriában egy magyar fiú, Endrey Marcell tartja a világrekordot 26,36 másodperces idejével.

Mára a Föld hétmilliárd lakosából már egymilliárd játszott a Bűvös kockával, azaz minden hetedik embernek volt már a kezében. Népszerűségét annak köszönheti, hogy nem ismer nyelvi korlátokat, a feladat pedig a játék során egyértelmű: káoszból rendet kell teremteni.

rubik2

Rubik Ernő idén 70 éves, leghíresebb találmánya pedig 40. A négy évtized alatt sikere töretlen. Több reklámban, zenei klipekben és filmekben is használták kellékként a kockát.
A 2014-es évben, a kerek évfordulók tiszteletére a világon több rendezvényt is tartanak majd.
A Jersey Cityben található Liberty Science Center-ben például már megnyílt a “Beyond Rubik’s Cube” nevű kiállítás. A tárlat kilenc hónapig lesz látható, majd világkörüli útra indítják, melynek egyik állomása természetesen Budapesten lesz.