Víz- és hőszigetelés poliuretán hab alkalmazásával?

A havonta érkező közüzemi számlák miatt felesleges részleteznünk, hogy az energiaárak emelkedése állandó tendenciát mutat. Az átlagosnál nagyobb belterű ipari létesítmények csarnokai mellet már napjainkban is egyre több lakás- és háztulajdonos ismeri fel az épület hőszigetelésével járó költségek nagyságrendekkel nagyobb csökkenését. Kevés olyan hosszú élettartamú és költséghatékony megoldást ismer az építészet, amely legalább 50-60%-kal csökkenteni képes a szóban forgó ipari létesítmények vagy lakóingatlanok energiafelhasználását.

profipur

Akár ipari ingatlanunk, akár otthonunk hőszigeteléséről van szó, akkor a legjobb befektetések közé a poliuretán habbal (purhabbal) történő hőszigetelés tartozik.
Az alapvetően ipari csarnokok és lakóépületek poliuretán hőszigetelésére specializálódott hazai cégek garanciális szolgáltatásai a lehető legjobb ár-érték arányban kivitelezik az eljárást.
A poliuretán habot a víz- és hőszigetelésre egyaránt kiváló tulajdonsága tette méltán az egyik legnépszerűbb szigetelőanyaggá az építőiparban. A poliuretán hab a közhiedelemmel ellentétben egy két komponensből álló hőszigetelő anyag. Érdekes módon alapállapotában folyékony halmazállapotú. A levegővel érintkezve ellenben kémiai reakció jön létre, amely révén a hab néhány másodperccel a kifújást követően „térhálósodik”, teljesen szilárddá válik. Mivel kompakt, nemcsak jó szigetelő és tökéletesen légmentesen záródó szigetelést eredményez. Olyan kiváló víztaszító réteget is létrehoz az eljárás, amely tökéletesen képes elzárni a légmozgás útját minden apró repedés elfedésével.

profipur2

Az építészek gyakran hangsúlyozzák, hogy az épület hővesztesége alapvetően két tényező függvénye. Az egyik a hővezetés, a másik az un. konvekciós hőszállítás mértéke. A hagyományos hőszigetelő anyagok forgalmazói ritkán tesznek említést arról, hogy a régi anyagok ugyan ellenállnak a hővezetésből eredő hőveszteségnek, ám az un. konvekciós áramlatokat legfeljebb csak mérsékelni képesek. Mit jelent ez? A levegő gyakorlatilag szabadon mozog a szigetelésben, ami nemcsak a szigetelés hatásfokát csökkenti jelentősen, de a változó nedvességtartalom ugyancsak problémák forrása lehet.

A szórt habszigetelés vitathatatlan előnye, hogy a hagyományos hőszigetelő anyagokkal szemben anyagszerkezetében nem engedi mozogni a levegőt, megakadályozva ezzel a konvekciós hővesztést. Érdemes utalnunk arra is, hogy az un. zárt cellás hőszigetelő hab rendkívül jó hőszigetelési képessége mellett kimagaslóan jó a páradiffúzióval szembeni viselkedése is. Mivel a habfelépítése alapvetően porózus szerkezetű, így a helyiségekben keletkező pára akadály nélkül távozik az épületekből, legyen szó ipari csarnokokról, vagy éppen a technológia alkalmazásának szintén gyakori helyszínéről, a lapos tetős házakról. A fent elmondottak, illetve a víz- és hőszigetelés garanciális kivitelezését végző hazai cégek referenciái szerint a zárt cellás hőszigetelő hab alkalmazása nem csak a középületek, ipari létesítmények csarnokainak, csővezetékeinek és a lakóházak tűzfalainak, padlásainak hőszigetelésére felel meg. Kiválóan alkalmazható medencék és szökőkutak szigetelésére is.

Autóvásárlási szempontok

Talán mindenki egyet ért abban, hogy a mai világban előbb vagy utóbb elérkezik a pillanat, amikor nélkülözhetetlenné válik, hogy legyen autónk.

Mindamellett, hogy sokkal kényelmesebb és tisztább, mint bármelyik tömegközlekedési eszköz, kedvünkre pakolhatunk bele, és nem kell külön logisztika ahhoz, hogy a nagybevásárlásból belátható időn belül, ép testrészekkel hazaérjünk. Nagy előnye, hogy egy autóval nem vagyunk menetrendhez kötve, így időt spórolhatunk vele, hiszen nem kell várakoznunk.
Ugyanakkor nem lehet eltekinteni attól, hogy a városok által lebonyolított forgalom miatt, főleg kedvezőtlen időjárás – például hosszabb távon fennálló szélcsendes időszak- esetén nagyon megnőhet a légszennyezettség. További hátrányok közé tartozik, hogy a fejlesztések ellenére is sok helyen még mindig nehézségekbe ütközik a parkolás. A csúcsidőszakban kialakuló dugók pedig még a nagy nyugalommal megáldott sofőrök idegrendszerét is próbára teszik.

auto

Mielőtt autóvásárlásra adnánk a fejünket, általánosságban elmondható, hogy megpróbáljuk számba venni a felmerülő költségeket, milyen kiadásokra is számíthatunk majd a jövőben. Az egyik fontos szempont, hogy a kiválasztott gépjármű alacsony fogyasztású legyen, ezt persze említeni sem kell. Van azonban egy másik meghatározó összetevője a várható kiadásaink alakulásának, ez pedig nem más, mint a szervizköltség. Mindenképpen érdemes utánanézni, hogy mennyire könnyen és milyen árban tudunk alkatrészeket vásárolni a szóban forgó autóhoz. Hány márkaszerviz található és ott milyen szolgáltatások vehetők igénybe. A kisebb meghibásodásokat, magunk is könnyen megoldhatjuk a mára elterjedté vált alkatrész webáruházaknak köszönhetően. A leggyakrabban felmerülő problémák közé tartozik a kiégett izzó, eltört lámpatest vagy elhasználódott szélvédőtörlő, ezeket a hibákat egyszerűen kijavíthatjuk egy megfelelő alkatrész megrendelésével. A francia autók népszerűségének hátterében, a megfizethető szervizelés és könnyen beszerezhető alkatrészek állnak. Az alkatrész webáruházak oldalain bőséges választékkal találkozhatunk akár Peugeot, akár Citroen alkatrészek tekintetében. Általánosságban elmondható, hogy egy gépjármű éveinek számával a meghibásodások száma is növekszik, éppen ezért, ha hosszabb távra szeretnénk megfizethető autót választani, fontos, hogy tisztában legyünk a megkerülhetetlen szerviz költségeivel.

Tippek a tökéletes kanapé kiválasztásához

A konyhán kívül a nappaliban töltjük a legtöbb időt. Itt gyűlik össze a család a hétvégéken, itt nézünk közösen filmet a barátainkkal. Emiatt fontos, hogy a szoba praktikusan és kényelmesen legyen berendezve. Ami legfontosabb, hogy vendégeinknek kényelmes ülőhelyet tudjuk kínálni, hogy ők is otthon érezhessék magukat. Válasszunk tehát okosan kanapét, hogy az elég nagy, kényelmes és odaillő legyen. Mivel ez elég jelentős beruházás, ezért jobb ha szem előtt tartunk néhány irányelvet, mikor dönteni készülünk.

– Ha tudjuk, hogy sokat fogunk a kanapén heverészni, akkor mindenképp mélyebb típust válasszunk, amiről biztosan nem esünk le, még ha el is szundítunk.

– Mélyebb ülőfelületre akkor is szükség lehet, ha az egyik családtag nagyon magas, hiszen fontos, hogy mindenkinek kényelmes legyen.

– Amennyiben nem heverészés céljából keresünk kanapét, hanem inkább egy kényelmes beszélgető sarkot szeretnénk kialakítani, válasszunk kisebb (2 személyes) modellt. Ezt később kiegészíthetjük két-három kényelmes fotellal vagy székkel, hogy a beszélgetőpartnerek ne egymás mellett üljenek, hanem félkörbe/körbe.

– Győződjünk meg arról, mekkora lehet maximum a kanapé, hogy biztosan beférjen otthonunkba. Pontosan mérjük le, milyen szélesek az ajtónyílások, a lépcső, a lépcsőforduló, stb.

– Figyeljünk arra, hogy praktikus legyen, főleg ha kisgyermek vagy valamilyen háziállat van a lakásban. Ilyenkor jobb lehúzható, mosható huzatos kanapét választani, amit könnyű tisztán tartani.

– Amikor már megtaláltuk a tökéletes kanapét, jön a következő probléma a színválasztás. Ha a visszafogottabb stílust kedveljük és szeretnénk ha a kanapé sokáig jól használható legyen, válasszunk semleges színt (bézst, szürkét, vagy feketét). Ezt bármikor kiegészíthetjük színes párnákkal, vagy plédekkel. Amennyiben pedig szeretjük a színeket, és még a legmerészebbektől sem riadunk vissza, nyugodtan legyen a kanapénk több színű vagy mintás.

Nappali

Szófa

Színes kanapé

Utazási tippek az idősebb korosztálynak

A hosszú, dolgos évek után a legjobb, amit a nyugdíjas éveiben tehet, az az utazás. Hiszen végre van ideje önmagára, hogy olyan dolgokat próbáljon ki, illetve olyan helyekre látogasson el a nagyvilágon, melyekről eddig csak álmodott.

Idős pár a tengerparton

Na de hogyan is vágjon bele egy nagy utazásba? Mi adunk néhány tippet:

Tervezzen előre!
Forduljon utazási irodához, sok közülük ugyanis szervez kimondottan nyugdíjasok számára is utazásokat. Vásároljon útikönyvet és olvasson utána az országnak, a városnak ahová készül.
Ha valamilyen betegséggel küzd (pl.: cukorbeteg, magas a vérnyomása), vagy kerekesszékben tud csak közlekedni, győződjön meg róla előre, hogy a szállás akadálymentesített, a közelében pedig van orvosi rendelő vagy kórház.
Szóljon a szállodának, a repülőgép társaságnak, és az utazásszervezőnek, hogyha speciális ételre (pl.: cukormentesre, laktózmentesre) van szüksége.
Amennyiben hosszabb utazást tervez, váltsa ki előre a gyógyszereit.
Szóljon a szomszédjának és a családjának, hogy amíg Ön távol van nézzenek rá néha az otthonára, a postaládájára, locsolják meg a virágokat, stb.

Foglaljon megfelelő szállást!
Ha nem irodán keresztül foglal, hanem magának intézi az utazást, nagyobb az esélye, hogy megfelelő szállást talál. Fontos, hogy a város központjában, könnyen megközelíthető helyen legyen. Találhat olyan nyugdíjasbarát szálláshelyet, ahol például gyógymatracok vannak a szobában, ingyenes transzfert biztosítanak, és egy teljesen felszerelt, családias apartmannal várják.

Készüljön fel minden eshetőségre!
Jó, ha a csomagolásnál kétfelé pakol, azaz a gyógyszerekből, a szemüvegből, és az egyéb fontosabb dolgokból tartson magánál is (egy kisebb táskában), valamint tegyen belőle a nagy bőröndbe is. Így ha valamelyik elkeveredne, pár napig biztosan nem kell aggódnia a gyógyszerek miatt sem.
Csakis olyan ruhákat és cipőket vigyen magával, melyek kényelmesek és jól variálhatóak, felkészülve ezzel a hosszú útra és a szeszélyes időjárásra.
Bármilyen rövid utazást is tervez, mindig kössön egy átfogó biztosítást.

Ha eddig nem is használt mobiltelefont, most eljött az idő, hogy megismerkedjen vele. Mindig legyen magánál, és a fontosabb telefonszámokat (pl.: a családtagjai, az utazási iroda, vagy a hotel számát) állítsa be gyorshívó gombra.

Az üvegvisszaváltás előnyei

Az üveg egyike azon kevés anyagnak, melyet egy az egyben úgy lehet újrahasznosítani, hogy közben nem sérül annak minősége. Ezért is fontos, hogy minél többen, minél több elhasznált, üres betétdíjas üveget váltsanak vissza. Például a boros vagy pezsgős üvegek visszaváltására rengeteg különböző áruházban van lehetőségünk, az ott elhelyezett üvegvisszaváltó automaták segítségével. A nem betétdíjas termékeket pedig az újrahasznosítás érdekében szelektív hulladékgyűjtőkben kellene mindenkinek elhelyeznie.

Üvegek

Hogy pontosan milyen előnyei vannak a visszaváltásnak és az újrahasznosításnak?

– A környezet szempontjából jobb, ha nem egy általános hulladéklerakatba kerülnek, hiszen ott csupán több ezer év elteltével bomolhat le. Ezzel ellentétben, az újrahasznosításnak köszönhetően akár 30 nap elteltével újként kerülhetnek vissza a boltok polcaira.

– Az újrahasznosítás hatékonyságát az jelzi, hogy minden új üvegnek a 70%-át régi üvegek alkotják. Ipari adatok alapján a visszaváltott üvegek több mint 80%-a kerül újra felhasználásra új üvegek készítéséhez.

– Minden egyes tonna újrahasznosítható üveg, több mint egy tonna nyersanyag szükségeltet és rengeteg energiát takarít meg. Például egy új üveg létrehozásához a sok-sok ipari szennyeződés és a több mint 1000 Celsius fok használata helyett, feleannyira van szükség ha újrahasznosított üvegcserépből készül. A visszaváltott üvegeket ugyanis először nagyon apróra összetörik, majd azt hevítik fel, ennek aztán feleannyi energia is elég, mert gyorsabban olvad.

– Mivel az üveg olyan természetes alapanyagokból készül mint a homok vagy a mészkő, biztonságosan fel lehet használni az újragyártáson kívül még egyéb területek is. Nagy hasznát vehetik például építkezéseken dekoratív csempe helyett, vagy parkok díszburkolatának elkészítésénél.

Ha bárkinek ezen kívül extra ösztönzésre van szüksége ahhoz, hogy visszaváltsák üres üvegeiket, jó ha tudják, hogy ennek kapcsán egy kis extra bevételhez is hozzájuthatnak. A betétdíjas termékek után ugyanis visszakapjuk az üveg árát. A procedúra igen egyszerű és nem csak mi járhatunk jól, de a környezetünk is!

Ecetes olló helyett…

Elég egy picike folt a kedvenc ruhánkon, és az máris hordhatatlanná válik. Főleg akkor bosszantó ez, ha nemrégen vettük vagy ha olyan makacs folttal állunk szembe, amin már csak a jól ismert ecetes olló segíthet.
Nyáron fokozottan oda kell figyelnünk, mert ekkor éri a legtöbb veszélyforrás a ruhánkat, és nem csak a miénket, hanem a gyerekekét is. Ott van például a mindenki által jól ismert fűfolt, amit egy piknikezés során gyűjthetünk be, valamint a lecsöppenő fagyi és a különböző gyümölcsök, melyek nyomot hagynak. De egy másik folttal is nehezen tudunk leszámolni, mely szintén nyáron gyakoribb, mégpedig az izzadság, amely a dezodorral együtt rendkívül makacs foltot tud hagyni egyes pólókon.

Citrom és szódabikarbóna

Nézzük tehát, milyen filléres házi praktikákat érdemes kipróbálni a makacs foltok ellen, ha már a hagyományos mosással, tisztítással nem megyünk semmire:

  • Fűfolt ellen jó lehet például a bedörzsölt aludt tej vagy fogkrém, illetve a friss tejbe áztatás. Ezek után csak mosuk ki, mint máskor és szebb lesz mint újkorában.
  • Tea és vörösbor ellen azonnal szórjuk be az foltot sóval, majd csepegtessünk rá citromlevet.
  • A kávé esetében hatástalan a citrom, ennél szintén a tejbe áztatásos módszer lehet hatékony, vagy forró sós vízze érdemes még próbálkozni.
  • Gyümölcsfoltokat eltüntethetünk úgy, hogy a mosógépbe a mosószer mellé ecetet keverünk.
  • Nagyobb szöveteken, például szőnyegen vagy ülőgarnitúrán keletkezett foltokra rögtön locsolj egy kis szénsavas ásványvizet, ami fellazítja azt. Fontos, hogy ne kezdjük el dörzsölni, mert akkor még mélyebbre kerülhet a szennyeződés, elég ha csak óvatosan felitatjuk.
  • Izzadságfoltra a leghatásosabb a szódabikarbóna vagy a bórax (gyógyszertárakban kapható), amibe ha egy puha ruhát mártunk, és ezzel dörzsöljük át a foltot, megszabadulhatsz a csúnya, sárgás elszíneződéstől.
  • A tintafolt ellen pedig meglepő módon a hajlakk lehet hatásos. Fújd be vele a szennyeződést, majd száraz ruhával dörzsöld át. Addig ismételd, amíg szépen el nem tűnik a folt.

Fontos, hogy ezeket a trükköket még akkor végezzük el, mikor a keletkezett folt friss, tehát aznap, vagy maximum másnap, különben tényleg menthetetlen marad.
Természetesen ezekkel sem kell sokáig bajlódnunk, hiszen hála a tudománynak, már feltalálták a nedvességtaszító pólót, és ki tudja, mi következik még ezután.

Nedvességtaszító pólót

Átíráshoz eredetvizsga?

Hitelre vásároltam idén ősszel egy személygépjárművet. Az ügyintézés menete elég gyors volt, összességében meg voltam elégedve mindennel.

Előzetesen kinéztem egy autót, amit meg szerettem volna vásárolni. Egy autóhitel céggel megbeszéltem, hogy segítsenek a hitelügyintézésben. Ez annyiból állt, hogy bekérték a kocsi adatait, az én adataimat, és kiszámolták a kocsi jelenlegi értékét, és a bruttó vételár, illetve futamidő tükrében a havi törlesztő részletet. Miután ebben megállapodtunk, beküldtem egy munkáltatói igazolást, és elindítottuk a hitel bírálatot a finanszírozónál. Huszonnégy órán belül, ahogy ígérték tájékoztattak is az eredményekről. Hitelképes voltam, ezért mivel két lépcsős a bírálati folyamat, még hátra volt a kocsi állapotfelmérése. Ezt ingyenesen vállalta a cég. Megbeszéltünk egy időpontot, és kijöttek hozzám házhoz. Lefényképezték az autót, az okmányait, és festékréteg vastagságot mértek. A bank végül elfogadta a hitelkérelmet.

Az ügyintéző elmondta, hogy mik kellenek az autó átíratásához. Mindenképpen szükség volt a jármű forgalmijára, törzskönyvére. Erről az eladónak kellett gondoskodnia. Kötnöm kellett a nevemre, illetve a leendő autómra egy kötelező biztosítást, és meg kellett fizetnem a vagyonszerzési illetéket, és az új forgalmi és törzskönyv árát. Az eladónak volt korábban hitele az autóra, amit már megfizetett ugyan, de még nem töröltette le az opciót róla. Ezért tőle még kellett eredetiben erről a törlő határozat, és meg kellett fizetnie a törlési díjat is rá. A probléma abból származott, hogy az ügyintéző hölgy említette, hogy mindenképpen szükséges lesz egy eredetvizsga is az átíráshoz. Még erről sosem hallottam ezelőtt, hiszen ez volt életem első adásvétele. Felhívtam az eladót, és elmondtam neki, hogy miket kell hoznia a szerződéskötéshez. Ő tisztában volt azzal, hogy minden adásvételnél szükség van az eredetiség vizsgára. El is magyarázta nekem, hogy ez mire szolgál, és miért is fontos, hogy elkészítsük. Mint megtudtam a gépjármű eredetiségvizsgálat egy komplex hatósági tevékenység, amelynek során a jármű egyedi azonosító elemei kerülnek megvizsgálásra. Ilyen egyedi azonosító például az alvázszám, a motorszám, és a rendszám is. Ezen adatok alapján összehasonlítják, hogy a gyári állapothoz és a Belügyminisztérium Központi Nyilvántartásához képest történt-e változás. A vizsgálathoz mindenképpen szükség van a jármű és a forgalmi engedély jelenlétére. A vizsgálatra bárki elviheti az autót, nem csak a tulajdonos. A vizsgáztató számítógéppel támogatott műszerekkel végzi az adatellenőrzést egy speciális, erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével. Egy eredetvizsga hatvan napig érvényes, és csak egy eljáráshoz használható fel. Vonalkódos rendszer segítségével tudja ezt a okmányiroda ellenőrizni. Eredetvizsgát országszerte rengeteg helyen tudnak készíteni. Általában előzetesen kell időpontot egyeztetni. korábban voltak mobil eredetvizsgáztatók, akik kimentek a megrendelés helyszínére, de ezt sajnos megszüntették. A díja gépjármű függő, a hengerűrtartalom tükrében változik. Utána néztem, és a díjazás a következő:

Személygépjárműveknél:

– 1400 ccm hengerűrtartalomig (kis kategória): 17.000,-
– 1401-2000 ccm (középkategória): 18.500,-
– 2001 ccm hengerűrtartalom felett (felső kategória): 20.000,-

Mivel az enyém a középkategóriába esett, így a vizsgálat 18.500 Ft-omba került. Az eladó elvégeztette a vizsgát, viszont a költségét nekem kellett állnom. Nem bántam, mert már így is engedett az árból. Nem szerettem volna tovább alkudozni. Elkészült az eredetvizsga, és szerencsére minden rendben volt vele. Megbeszéltünk a szerződéskötés időpontját, és helyszínét. Az eladó lakásán találkoztunk. A hiteliroda nem számolt fel díjat a kiszállásért sem. Ezenkívül készpénzben kihozták  a hitelösszeget is. Nekem csak az önerőről, és az átírási költségekről kellett gondoskodnom. Átvehettem az autót a helyszínen, mindössze annyi dolgom volt, hogy várjam postán az új forgalmi engedélyt, mivel az okmányirodai ügyintézést is díjmentesen elintézték nekem. Két napon belül a postás meg is hozta a friss forgalmi.

A csomagolás művészete

Emlékszünk még azokra az úttörőtáborokra, ahol szobatársaink a nyaralás utolsó napján, pakolás idején hosszú listákkal jöttek-mentek a megroggyant emeletes ágyak között?

Azt egyeztették, hogy a papíron szereplő felsorolás értelmében tényleg elcsomagolásra került-e a mackónadrág, a 2 jégeralsó és a 3 klottgatya? Sőt, a gondoskodásban igazán élenjáró anyukák egyenesen odáig merészkedtek, hogy a teljes ruhatárba belehímezték gyermekük monogramját. Ők voltak azok a pajtások, akiket szüleik idejekorán bevezettek a csomagolás művészetébe. Ha ilyen szinten nem is, de ezzel a művészettel mi is kénytelenek vagyunk megismerkedni mielőtt nekivágnánk az utazásnak. Íme néhány tipp és tanács utazó pajtásoknak!

Kézi poggyászunk legyen közepes méretű, pont akkora, hogy kézben, vállon vagy háton való cipelése ne legyen fárasztó; legfontosabb iratainkat a kézicsomagon belül lehetőleg egy külön rekeszbe vagy cipzárral elszeparálható helyre tegyük, hogy mindig együtt legyenek, és tiszták maradjanak; tartalmazzon a rendszeresen szedett gyógyszereken kívül fájdalom-, hányás-és lázcsillapítót; jusson benne hely a mobiltelefonnak, az úti okmányoknak, jegyeknek, pénztárcának, térképnek, továbbá papírzsebkendőnek, két-három alkalomra elegendő WC-papír tekercsnek, napszemüvegnek és pótszemüvegnek; telefonregiszterünket is a kézipoggyászban utaztassuk, ám indulás előtt egészítsük ki a célország konzulátusának, nagykövetségének telefonszámával, az utazási iroda itthoni számával, és ha van ilyen, a telepített idegenvezető elérhetőségével. Az ország hívószámát jól véssük emlékezetünkbe; hosszú út esetén nem árt, ha van kézipoggyászunkban egy váltás fehérnemű, egy tiszta póló, fogkefe, fogkrém, szappan és illatszer; ha nem beszéljük folyékonyan az adott ország nyelvét, érdemes a kézitáskában lennie egy úti szótárnak, valamint unalom ellen újságnak vagy valamilyen szórakoztató olvasmánynak; cukorbetegek csomagoljanak ételt, italt a kézitáskába. Késések esetén jól jöhet; kézipoggyászunk tartalmazzon saját készítésű mini-túlélőkészletet, amiben lehet, tű, cérna, gomb, néhány szál gyufa, fájdalomcsillapító és sok más egyéb kis méretű, praktikus dolog vészhelyzet esetére.