Víz- és hőszigetelés poliuretán hab alkalmazásával?

A havonta érkező közüzemi számlák miatt felesleges részleteznünk, hogy az energiaárak emelkedése állandó tendenciát mutat. Az átlagosnál nagyobb belterű ipari létesítmények csarnokai mellet már napjainkban is egyre több lakás- és háztulajdonos ismeri fel az épület hőszigetelésével járó költségek nagyságrendekkel nagyobb csökkenését. Kevés olyan hosszú élettartamú és költséghatékony megoldást ismer az építészet, amely legalább 50-60%-kal csökkenteni képes a szóban forgó ipari létesítmények vagy lakóingatlanok energiafelhasználását.

profipur

Akár ipari ingatlanunk, akár otthonunk hőszigeteléséről van szó, akkor a legjobb befektetések közé a poliuretán habbal (purhabbal) történő hőszigetelés tartozik.
Az alapvetően ipari csarnokok és lakóépületek poliuretán hőszigetelésére specializálódott hazai cégek garanciális szolgáltatásai a lehető legjobb ár-érték arányban kivitelezik az eljárást.
A poliuretán habot a víz- és hőszigetelésre egyaránt kiváló tulajdonsága tette méltán az egyik legnépszerűbb szigetelőanyaggá az építőiparban. A poliuretán hab a közhiedelemmel ellentétben egy két komponensből álló hőszigetelő anyag. Érdekes módon alapállapotában folyékony halmazállapotú. A levegővel érintkezve ellenben kémiai reakció jön létre, amely révén a hab néhány másodperccel a kifújást követően „térhálósodik”, teljesen szilárddá válik. Mivel kompakt, nemcsak jó szigetelő és tökéletesen légmentesen záródó szigetelést eredményez. Olyan kiváló víztaszító réteget is létrehoz az eljárás, amely tökéletesen képes elzárni a légmozgás útját minden apró repedés elfedésével.

profipur2

Az építészek gyakran hangsúlyozzák, hogy az épület hővesztesége alapvetően két tényező függvénye. Az egyik a hővezetés, a másik az un. konvekciós hőszállítás mértéke. A hagyományos hőszigetelő anyagok forgalmazói ritkán tesznek említést arról, hogy a régi anyagok ugyan ellenállnak a hővezetésből eredő hőveszteségnek, ám az un. konvekciós áramlatokat legfeljebb csak mérsékelni képesek. Mit jelent ez? A levegő gyakorlatilag szabadon mozog a szigetelésben, ami nemcsak a szigetelés hatásfokát csökkenti jelentősen, de a változó nedvességtartalom ugyancsak problémák forrása lehet.

A szórt habszigetelés vitathatatlan előnye, hogy a hagyományos hőszigetelő anyagokkal szemben anyagszerkezetében nem engedi mozogni a levegőt, megakadályozva ezzel a konvekciós hővesztést. Érdemes utalnunk arra is, hogy az un. zárt cellás hőszigetelő hab rendkívül jó hőszigetelési képessége mellett kimagaslóan jó a páradiffúzióval szembeni viselkedése is. Mivel a habfelépítése alapvetően porózus szerkezetű, így a helyiségekben keletkező pára akadály nélkül távozik az épületekből, legyen szó ipari csarnokokról, vagy éppen a technológia alkalmazásának szintén gyakori helyszínéről, a lapos tetős házakról. A fent elmondottak, illetve a víz- és hőszigetelés garanciális kivitelezését végző hazai cégek referenciái szerint a zárt cellás hőszigetelő hab alkalmazása nem csak a középületek, ipari létesítmények csarnokainak, csővezetékeinek és a lakóházak tűzfalainak, padlásainak hőszigetelésére felel meg. Kiválóan alkalmazható medencék és szökőkutak szigetelésére is.

Az elektromos fűtés a köztudatban – ADAX fűtési rendszer

Néhány évtizede a háztartások tulajdonosai által gyakran hangoztatott tézis, miszerint „árammal azért célszerűtlen egy lakást fűteni, mert nagyon költséges” már nem állja meg feltétlenül a helyét, abban az esetben, ha megfelelő rendszert választunk. Az 1980-as évek vége óta hódítanak egyre nagyobb teret közép- és nyugat-európai tekintetben az elektromos fűtőpanelek, sőt napjainkra már az egyik legnépszerűbb megoldásnak tekinthetők a fogyasztók körében. Azon túlmenően, hogy más fűtési rendszerekhez képes nagyságrendekkel olcsóbban és technikailag egyszerűbben telepíthetőek, karbantartásukra sem kell túlságosan nagy figyelmet fordítanunk.

Az ADAX fűtési rendszer

Talán hihetetlennek hangzik, de ha olyan fűtési rendszert szeretnénk lakásunk vagy házunk ellátásához, amely…

  • magas hatásfokkal rendelkezik,
  • nagyon könnyen és precízen vezérelhető,
  • amelynek pénztárcánkat kímélően kedvező a bekerülési költsége, illetve a havi energiafogyasztása,
  • valamint kifejezetten hosszú élettartamú és karbantartást sem igényel,

…akkor minden bizonnyal az ADAX elektromos fűtési technológiára fog esni a választásunk.

futes

Megbízhatóság és hatékony energiafelhasználás

Az ADAX elektromos fűtőpanelekről készült beszámolók a rendszer egyik elsődleges előnyei között említik, hogy a technológia csaknem 100%-os hatékonysággal alakítja át hővé az elektromos áramot. Önmagában persze ez még kevés lenne a költséghatékonyság szempontjából, ám a fűtőpanelek speciális fűtőbetéteinek és a tökélyre fejlesztett szabályozó rendszerének köszönhetően fogyasztásuk nagyságrendekkel alacsonyabb a hagyományos – mondjuk így – izzószállal működő elektromos fűtőtesteknél. Természetesen magától értetődő, hogy a négyzetméterenként beépítéshez szükséges „watt” mennyisége minden esetben függ lakásunk vagy házunk vonatkozó részének hőigényétől. A technológia alkalmazásában jártas szakemberek megítélése szerint, amennyiben az elektromos hálózat teljesítménytűrése megengedi, ajánlott a rendszert némiképp felülméretezése. Az ADAX elektromos fűtőpanel fogyasztása ettől nyilván nem lesz több, mivel a fogyasztás döntően a szóban forgó helyiségek hőveszteségétől, vagy erre való hajlamosságától függ.

Amit az ADAX fűtési rendszerről még tudni érdemes

Az ADAX fűtési rendszer képes egyesíteni a költséghatékonyság jegyében a gazdaságos működést, valamint a modern esztétikai megjelenést. Ez a két jellemző a 21. századi fűtéstechnológia világában alapvető követelmény. Esztétikai megjelenése a hagyományos fűtőtestek többségével ellentétben lehetővé teszi a fűtőpanelek gyakorlatilag minden enteriőrbe való kifogástalan illesztését. A technológia digitális vezérlésének, valamint a fentebb már részletezett kiváló hatásfokának köszönhetően az ADAX fűtési rendszerek a leggazdaságosabb üzemeltetést garantálják. Utóbbiakon túlmenően pedig már szinte természetesnek hat, hogy az ADAX fűtési rendszer 230 V hálózati feszültségről üzemeltethető.

A legfontosabb teendők egy baba megszületése után

Minden kismama és leendő apuka megpróbál mindent elintézni a gyermek világrajövetele előtt, azonban a legfontosabb dolgokat csak akkor lehet, ha a baba már megszületett. Ilyenkor jön a feketeleves, és minden szülő szembesül kisebb-nagyobb, ügyes-bajos teendőkkel.

Hivatalos ügyek
szuletes
Rögtön a születés után jön az első nagy kérdés, hiszen ekkor kell megmondani a gyermek nevét. Ezt követi az anyakönyveztetés, a taj kártya, az adókártya megcsináltatása. Sőt, ha utazásra kerül sor, a babának is meg kell csináltatni az első útlevelét. De ezen felül ott vannak még az anyuka saját ügyei, a családi pótlék, az anyasági támogatás, stb.

Kötelességek
szuletes2
Minden újszülött különleges odafigyelést igényel. Vannak, akik magabiztosan állnak a feladat előtt, de sokan meg vannak rémülve, mintha a baba összetörne akárhányszor hozzáérnek. Ilyen esetben jó, ha van segítség, például egy nagymama, egy gyakorlott anyuka, a gyerekorvos, vagy a védőnő. Az alap ellátást, mint az etetést és a pelenkázást, olyan extrák követik, mint a köldök, a száj, vagy a fején lévő kis kutacs ápolása. Ezen felül pedig ki ne szeretné kényeztetni gyermekét egy kis olajos masszázzsal, például?

Családon belüli elvárások
Minden közeli és egészen távoli rokon, barát együtt örül egy újszülött érkezésének, ugyanakkor az első látogatók érkezésével várjunk három hónapot. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a szülők és a kisbaba is hozzászokjanak új életükhöz, és kialakuljon egy napi rutin. Addig is mindenki érje be egy fotóval. Régebben azt “követelte” a szokás, hogy az újdonsült szülők egy üdvözlőlapot küldtek mindenkinek, aki számít! Ehhez sokszor csatoltak egy jól sikerült fotót is, hogy mindenkinek legyen emléke a piciről. Ezt azonban sajnos, vagy nem sajnos, felváltotta a közösségi háló, ahol egyetlen gombnyomással még azokkal is megoszthatjuk a nagy hírt, akivel talán nem is szeretnénk. A lényeg azonban az, hogy mindenképp fontos megörökíteni a babák első pár napját, hiszen ez később nekik is csodás emlék lehet. Ahhoz, hogy a születés hangulatát a leginkább visszaadja egy-egy fotó, fontos, hogy a baba első 12 napján ejtsük meg a fotózást, egy profi fényképész közreműködésével.
szuletes3-800-532

Szép álmokat! – Szokatlan franciaágyak őrült tervezőktől

Az évtizedek és évszázadok alatt szinte bármilyen használati tárgyat, vagy bútort megfigyelünk, láthatjuk, milyen sok változáson ment keresztül. Ez alól kivétel azonban a franciaágy, hiszen ez a bútordarab szinte semmilyen változáson nem esett át, megmaradt ugyanaz az egyszerű fából (vagy fémből) készült téglatest forma, ami már ezer évvel ezelőtt is használatban volt.
Természetesen a legtöbbünknek nem az az első számú szempont, hogyan néz ki az ágyunk. A megszokott formavilágon belül is szinte végtelen típusú franciaágyat kínálnak a piacon, melyek közül egyik kényelmesebb mint a másik.
De, azért természetesen akadnak kivételek! Vannak ugyanis olyan őrült dizájnerek, akik sokszor már-már a gravitációval ellentmondó ágyakat terveznek és valósítanak meg. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Függőágy
Az ehhez hasonló függőágyakat már az ókorban is használtak, azonban azok általában hálóból, vagy egy vastagabb vászonból készültek. Egy ilyen pihe-puha függőágy azokhoz képest sokkal de sokkal kényelmesebb. Ráadásul nagy előnye, hogy egyszerűen össze lehet takarítani alatta!

Lebegő ágy
Érdekes látványt kelt bármely otthonban egy lebegő ágy. Na, persze igazából nem lebeg, rendesen alá van támasztva, de csak ott, ahol nem látszik. A tervező az éjjeliszekrényekkel rejti el a tartószerkezetet, így az ágy alatt nincs más, csupán levegő.

Pókszerű franciaágy
Hasonlóan az előzőekhez, ez a pókszerű franciaágy is alig érintkezik a földdel. Ha hirtelen ránézünk, olyan mintha lebegne, pedig nem. Az összecsukható ágykeret pont annyi helyen tartja a súlyt, hogy az még stabil maradjon. Amiatt, hogy viszonylag kicsire összecsukható, nagyon praktikus például vendégágynak, de ha sokat utazunk, kempingezünk, akkor is egy kényelmes választás lehet.

Futurisztikus ágyak
Ezek a futurisztikus ágyak a modern kor dolgozóinak lettek kifejlesztve. A nagy irodákban elhelyezett relaxációs fotelek elbújhatnak ezek mögött, hiszen egy ilyenben akár több órára is le tudunk pihenni, majd újult erővel folytathatja munkánkat. Természetesen saját otthonunkba is beszerezhetünk egyet, ha a környezet és a többi bútordarab is hasonlóan ennyire modern.

Felhő ágy
Ennek az úgynevezett “felhő ágynak” a különlegessége nem csak a formájában rejlik, hanem abban is, hogy úgy lehet rajta ringatózni akár egy hintaszékben. A tölgyfából készült alkotás elég nehéz ahhoz, hogy ne boruljon fel, illetve ha nem szeretnénk, hogy billegjen, adnak hozzá két fa éket, amivel a megfelelő stabil dőlésszöget is beállíthatjuk.

Lomme ágy
A képen látható Lomme nevű franciaágy, állítólag A tökéletes ágy. Tojás alakú kialakításával természetes védelmet nyújt, relaxál, így teljes feltöltődést biztosít. Olyan extrák is vannak benne, mint például a masszázsfunkció, a színes LED fény, vagy az iPod dokkoló. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen gombnyomásra kiszűri a káros elektromágneses hullámokat. Azért pedig, hogy minél inkább illeszkedjen hálószobánkba, többféle pasztell színű belsővel is megálmodta a tervezője, melyek közül kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabbat.

Tippek a tökéletes kanapé kiválasztásához

A konyhán kívül a nappaliban töltjük a legtöbb időt. Itt gyűlik össze a család a hétvégéken, itt nézünk közösen filmet a barátainkkal. Emiatt fontos, hogy a szoba praktikusan és kényelmesen legyen berendezve. Ami legfontosabb, hogy vendégeinknek kényelmes ülőhelyet tudjuk kínálni, hogy ők is otthon érezhessék magukat. Válasszunk tehát okosan kanapét, hogy az elég nagy, kényelmes és odaillő legyen. Mivel ez elég jelentős beruházás, ezért jobb ha szem előtt tartunk néhány irányelvet, mikor dönteni készülünk.

– Ha tudjuk, hogy sokat fogunk a kanapén heverészni, akkor mindenképp mélyebb típust válasszunk, amiről biztosan nem esünk le, még ha el is szundítunk.

– Mélyebb ülőfelületre akkor is szükség lehet, ha az egyik családtag nagyon magas, hiszen fontos, hogy mindenkinek kényelmes legyen.

– Amennyiben nem heverészés céljából keresünk kanapét, hanem inkább egy kényelmes beszélgető sarkot szeretnénk kialakítani, válasszunk kisebb (2 személyes) modellt. Ezt később kiegészíthetjük két-három kényelmes fotellal vagy székkel, hogy a beszélgetőpartnerek ne egymás mellett üljenek, hanem félkörbe/körbe.

– Győződjünk meg arról, mekkora lehet maximum a kanapé, hogy biztosan beférjen otthonunkba. Pontosan mérjük le, milyen szélesek az ajtónyílások, a lépcső, a lépcsőforduló, stb.

– Figyeljünk arra, hogy praktikus legyen, főleg ha kisgyermek vagy valamilyen háziállat van a lakásban. Ilyenkor jobb lehúzható, mosható huzatos kanapét választani, amit könnyű tisztán tartani.

– Amikor már megtaláltuk a tökéletes kanapét, jön a következő probléma a színválasztás. Ha a visszafogottabb stílust kedveljük és szeretnénk ha a kanapé sokáig jól használható legyen, válasszunk semleges színt (bézst, szürkét, vagy feketét). Ezt bármikor kiegészíthetjük színes párnákkal, vagy plédekkel. Amennyiben pedig szeretjük a színeket, és még a legmerészebbektől sem riadunk vissza, nyugodtan legyen a kanapénk több színű vagy mintás.

Nappali

Szófa

Színes kanapé

Építkezés, vagy felújítás? Mindkettő egy nagy kaland!

Nagy valószínűséggel mindenki életében eljön a pillanat, amikor lakást vásárol, építkezik, vagy a már meglévő otthonát felújítja. Sok mindent végig kell gondolni, hogy a számunkra, a családunk számára hosszú időn keresztül kényelmes, jól használható otthont teremtsünk.
Az építkezésnél, átalakításnál nem csak a helyiségek méretére, hanem azok burkolatának anyagára, színére is gondolni kell. Fontos előre kitalálni, hogy hol legyen a villanykapcsoló, a konnektor, a vízcsap. Persze ehhez azt is tudnunk kell, hogy hogyan fognak a berendezési tárgyak elhelyezkedni. Mivel ez nem mindennapos élethelyzet, sok-sok áruházat végigjárhatnánk, de szerencsére ma már itt van rengeteg információval az internet.

Például a burkolatok kialakításánál szóba jöhet padlószőnyeg, linóleum, laminált padló, kőburkolat, parketta, hajópadló – mindegyik többféle színben, méretben, csak a fantáziánk és a pénztárcánk szab határt. Kifogásként felmerülhet, hogy az egyik túl hideg, a másikat nehéz tisztán tartani, túl műanyagos hatást kelt, vagy túl gyorsan kopik. De ha már az internetet vettük segítségül, biztosan találunk megfelelőt. Ma már létezik olyan burkolat is, ami ötvözi a fa melegségét, és a kő keménységét.

Tipp: Budapesten, Debrecenben és Győrben is találhatunk ilyen, úgynevezett Nadura termékekkel foglalkozó bemutatótermet.

Kőburkolat

Fapadló

Falburkolat

A falak burkolására is az egyszerű festéstől, a tapétán át, a különböző falburkoló lapokig, panelekig nagyon széles a választék. Ma divatos, hogy egy helységen belül különböző színűre fessük le a falakat, vagy tapétázás esetén egy szobarészletet, egy falat kiemelünk eltérő színű, vagy mintázatú tapétával. Ha gyorsabban szeretnénk haladni, válasszunk falburkoló panelt. Ezek a burkolatok lehetnek igazi fából, műanyagból, vagy fának látszódó műanyagból, úgynevezett laminált fali elemekből. Az utóbbinak nagyon jó az ár-érték aránya, és rengeteg színben, mintában kapható. A gyártási technológiájuknak köszönhetően kopásállóságuk is jó, illetve a nedvességet is jól viselik, nem szívják magukba, ennek köszönhetően bátran felhasználhatjuk őket a fürdőszobában és a konyhában is.

Nagy kaland az építkezés, vagy felújítás, és általában a közepe táján az az érzésünk támad, hogy sosem készül el. De persze elkészül, és a végeredmény biztosan kárpótol bennünket a munkálatok során elénk gördülő problémákért.

Gyerekzsúr – önfeledt szórakozás, vagy rémálom és roncsderbi?

Ha a gyermeked ovis korba lépett, előbb vagy utóbb előáll az igénnyel: szülinapi bulit szeretne. Lehetőleg legyen ott az összes ovis csoporttárs, kivéve egy-kettőt az ellentáborból, az összes óvónéni, dadus és konyhásnéni, a szomszéd bácsi, akinek az aranyos kutyája van és így tovább. A legtöbb szülő ilyenkor csöndben és hősiesen küzd a sikítófrásszal, majd természetesen rábólint a gyermek ötletére. Aki megteheti, mentesítheti féltett lakását a tomboló ovishadsereg alól, áthelyezheti az örömünnepet egy közeli áruházba vagy étterembe. De vannak köztünk hősök, akik személytelennek tartva ezeket a helyszíneket, áldozatul dobják otthonukat a siserehad számára. Nekik szól a következő néhány tipp, hogy ők is és a porcelánvázák is túléljék az inváziót.

Szülinapi zsúr

Szervezz, szervezz, szervezz!

Ha gyerekeket hívsz magadhoz, egyúttal szülőket is hívsz. Jó előre egyeztess a többi anyukával, apukával. A meghívókon legyen rajta a telefonszámod, és idejekorán tedd egyértelművé, hogy a buli ideje alatt a szülőket is várod-e otthonodba, vagy odavivős-elhozós partyról lesz szó. Azért nem árt, ha van pár szülő, akivel megbeszéled, hogy maradjon segíteni, főleg, ha nagy létszámban gondolkodsz. Így igaz, a létszám! NE a gyermeked döntse el, hány barátját hívhatja meg, te tudod felmérni a saját és a lakásod kapacitását. Beszéljétek meg együtt, kik a legfontosabb barátok. Gyerekeket fogadni egyúttal nagy felelősség is. Ha túl sokan vannak és nem tudsz rájuk kellőképpen figyelni, akár súlyos balesetek is előfordulhatnak.

Mérd fel a terepet!

Talán hetekig fog tartani, hogy megfelelőképpen átfésüld és átrendezd a terepet. Távolítsd el a veszélyes, esetleg féltett tárgyaidat a kertből és a lakásból. Jó, ha van egy “tiltott zóna”, például egy kulcsra zárt szoba, ahova elteheted azt, amit semmiképpen nem szeretnél a kicsinyek kezébe adni. Laptopok, távirányítók, telefonok, veszélyes dísztárgyak száműzhetők ide.
Ugyanígy kérdezz körbe a szülőknél, hogy esetleg van-e a gyermeknek speciális igénye. Előfordulhat tejallergiás, lisztérzékeny vagy cukorbeteg gyermek, de az is elronthatja a bulit, ha például az egyik pici retteg a kutyáktól. Nektek pedig két gyermekimádó labradorotok van, akik legszívesebben folyton a kicsik körül sürgölődnének. Ilyenkor neked kell alkalmazkodnod, a kutyusok mehetnek egy nagy sétára a nagyobb gyerekkel, (esetleg apával, ő tuti vevő lesz az ötletre!) vagy át a nagymamához, de arról is neked kell gondoskodnod, hogy a különböző ételérzékenységgel küzdő kis barátnak is jusson elég csemege.

Mit fogunk csinálni?

Ha eldöntötted, hogy hányan lesztek, elő kell készülnöd néhány játékkal. Persze nem kell percre beosztani az idejüket, de egyedül még nem fogják tudni jól eltölteni az időt. Ha unatkoznak, abból baj lesz! Tuti, valami rosszaságot fognak kitalálni, vagy a tévé előtt kötnek ki. Rendezhetsz játékos csapatversenyt, aktivityt, megkeresős, kitalálós vetélkedőt, játszhattok szobrosat, székfoglalót, a legrosszabb esetben kérdezd meg az óvónénit, hogy mi az, ami igazán megmozgatja őket. Ez azért is hasznos, mert apró ajándékokkal lepheted meg a győzteseket, így nem olyan ciki elfogadni a sok szép játékot, amit az ünnepelt kapott. Ne verd magad nagy költségbe, az ovisok rajonganak a lufikért, matricákért, üveggolyókért, festett kavicsokért.

Papírpohár, vagy a nagyi régi porcelánkészlete?

Egyértelműen papírpohár, papírtányér, esetleg jópofa, színes műanyag étkészletek jöhetnek szóba. Ma már nagyon ízléses darabokat rendelhetsz például az Indepack oldaláról. Minden ovis élvezi, ha maga dekorálhatja ki ovis jelével, vagy kedvenc mesefigurájával a poharát. Azon túl, hogy nem kell rettegned a töréstől, nem kell rászólni folyton a gyerekekre, hogy vigyázzanak az asztalnál, a mosogatástól is mentesülsz. Hidd el, a buli végén nem fog hiányozni! A poharak, tányérok színéhez választhatsz eldobható terítőt, lufidekorációt, szerpentinek, szalagok, szélforgók dobhatják fel még jobban az összhatást.

Sütik, torták, szörpök és egyéb nyalánkságok

Ha a buli ebéd után kezdődik, nem kell főtt ételt feltálalnod. Arra azonban nagyon figyelj, hogy ne legyen túl sok az édesség. Házi szörpök, limonádé, gyümölcslevek feledtetik a szénsavas üdítők hiányát. A vagány és öntudatos szülők almával, sajttal, répával, dinnyével is kínálhatják a népséget. Készíts egészséges mártogatósokat és adj hozzájuk sós rudacskákat. Úgyis teleeszik magukat tortával, nem lesz igényük még több édességre.

Meleg fürdőszoba még a legnagyobb hidegben is!

Ha kilép a kádból, szinte lefagy a lába? Szeretné törölközőjét mindig szárazon használni? Nem tudja, hogyan varázsolhat percek alatt meleget a fürdőszobájába? Mi eláruljuk!

A fürdőszoba fűtésére érdemes külön figyelmet fordítani, mivel sok energiát és pénzt spórolhat. Minek fűtene ott is egész nap, ha összesen csupán 1 vagy 2 órát tölt ott egy nap? Felesleges.
Főleg kis alapterületű fürdőszobáknál bőven elegendő, ha csupán fürdés előtt néhány perccel kezd el fűteni. Vannak olyan alternatív fűtő berendezések, amelyeket direkt emiatt találtak ki. Ilyen volt régen a csúnya narancssárga/piros hősugárzó, mely szinte minden otthon kötelező kiegészítője volt. Ezzel szemben ma már rengeteg stílusú, színű, és kialakítású fűtési megoldás közül válogathat:

A legelterjedtebbek még ma is a hősugárzók, amik, mint már említettük sokat változtak küllemükben az elmúlt években. Egyszerűen felszerelhetőek a falra, vagy tarthatóak egy polcon is. Nagyon gyorsan fel tudnak melegíteni egy kis fürdőt, ugyanakkor az a baj velük, hogy túl is fűthetik a helyiséget.
Hősugárzó

Sokan használnak hő lámpákat, melyek egyszerre adnak fényt és hőt is. Általában a tükör mellé vagy fölé szokták rakni, így még praktikusabbak. De létezik plafonra szerelhető verziója is, melyben egy ventilátor segít a szoba gyorsabb felfűtésében. Az újabb modelleken már van hőmérséklet szabályozó is, hogy hatékonyabban lehessen használni.
Hőlámpa

Léteznek fűtött törölközőtartók, melyekkel “két legyet üthet egy csapásra”, ahogy mondani szokták. Használatukkal gyorsan befűthető a fürdő, és speciális kialakításuknak köszönhetően a vizes törölközőt is ráakaszthatja, ami így rövid időn belül megszárad.
Fűtött törölközőtartó

Egyes fűtőventilátorok is fel vannak szerelve törölköző szárítóval, úgy mint például az Atlantic Nicobar típus. Ezek a ventilátorok hasonlítanak a régi hősugárzókhoz, ugyanakkor sokkal kevesebbet fogyasztanak, pontosabban szabályozhatóak, és kevesebb az esély a helyiség túlfűtésére.
Fűtőventilátor törölközőtartóval

Az, hogy melyik mellett dönt, igazából csak pénztárca kérdése. Mindegyik elektromos berendezés praktikus megoldásnak számít. Gázzal működő készüléket azonban soha ne használjon olyan kicsi, rosszul szellőztethető helyiségben, mint a fürdőszoba!

Hogyan válasszunk antiallergén ágyneműt?

Antiallergén párna

Az emberek átlagosan életük egyharmadát ágyban töltik. Emiatt különösen fontos a hálószobában található allergének minimalizálása. Bár a poratka az első allergén, ami eszünkbe juthat ennek kapcsán, de sokaknak problémát okoz a háziállat vagy por allergia, mivel az allergének könnyedén megbújnak a finom, szövet anyagokból készült bútordarabokban.
Ha Ön is küzd valamilyen allergiával, és emiatt éjszaka nem tud rendesen aludni, akkor ne csüggedjen, hiszen van megoldás! Régi párnáját, takaróját cserélje le antiallergén ágyneműre! Ha már pontosan tudja, mire allergiás, könnyebben kiválaszthatja a megfelelő antiallergén ágyneműt. Tippjeinkből kiderül, hogy milyen ágyneműt érdemes vásárolnia, hogy allergiamentesek és nyugodtabbak legyenek az éjszakái, és végre ki tudja magát aludni.

Derítse ki, hogy pontosan milyen allergiája van!
Előfordulhat, hogy több mindenre allergiás. A poratkák bizonyos típusú párnákhoz és matracokhoz vonzódnak, és ürülékük allergiás, illetve asztmás rohamokat is okozhatnak. A penész gyakori kiváltója a légúti allergiáknak. Minden allergiát másképp kell kezelni, ezért nagyon fontos tudni, hogy pontosan melyik ingerlő anyag okozza a kényelmetlenséget!

Váltson természetes anyagokból készült ágyneműre!
Előfordulhat, hogy a takaró, a lepedő és a párnák mesterséges anyagokat tartalmaznak. Ha a lepedője vagy a párnája pirosodást vagy kiütést okoznak, váltson pamut, gyapjú vagy selyem ágyneműre!

Cserélje le párnáit, ha házi poratkára gyanakszik, vagy ha már két évnél idősebbek!
A párna az egyik leggyakoribb ‘lakhelye’ a házi poratkáknak, és mivel rendkívül sokat érintkezik vele az orrunk, ezért igen sokat lélegezhetünk be az allergénekből. Vásároljon olyan párnákat, amik antiallergén anyagokból készültek (például latex)!

Állapítsa meg, hogy a matracot is szükséges-e lecserélni!
Egy jó minőségű antiallergén matrac huzat is hatékony lehet, de ha mégsem, vagy egyéb okból kifolyólag tervezi új matrac vásárlását, akkor válasszon latex matracot, ami olyannyira áthatolhatatlan a poratkáknak, hogy minden bizonnyal nem lesz szüksége külön antiallergén matrachuzatra. A latex matracok ráadásul ellenállnak a penésznek és a baktériumoknak is. A szerves gyapjúból készült matracok is jó alternatívát jelenthetnek, mivel a gyapjú természetes módon tűz- és penészálló, valamint a házi poratkák sem kedvelik.

Védje új ágyneműjét a külső allergénektől!
A poratkák, az állatszőr, háziállat hámsejtek és a penész igen könnyen bejuthatnak az ágyneműbe a gyakori és alapos tisztítás és takarítás ellenére is. Első körben húzzon antiallergén huzatot a párnákra, a takaróra és a matracra, hogy megelőzze az atkák és egyéb allergének bejutását az ágyneműk belsejébe! A sűrűn szövött anyagok tökéletes akadályt képeznek az allergéneknek.

Válasszon tisztított tollból készült ágyneműt, a tisztított tollak ugynis jóval kevesebb allergént tartalmaznak.

Vásároljon olyan ágyneműhuzatot, ami sok mosást bír!
Az ágyneműhuzatokat érdemes hetente forró vízben kimosni illat- és színanyagmentes mosószerrel, hogy biztosan eltávolítsa az allergéneket.