Utazza körbe a Földet egy hajó fedélzetén!

A Titanic óta a hajós utak nem tartoznak mindenki kedvencei közé, ám a biztonság tekintetében biztosan nem lehet okunk panaszra. Magyarországon inkább amiatt kevésbé népszerűek a hajós csoportos vagy körutazások, mert túlságosan egzotikusnak számítanak. Egy magyar átlag család csak ritkán engedhet meg magának ilyen kiruccanást. Ennek anyagi és egyéb okai is lehetnek. Sokszor egyszerűen a munkahelyünket nem tudjuk ennyire időre magára hagyni, vagy a párunkkal, családunkkal nem tudjuk összeegyeztetni az erre szánt időt. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor akár magunk, akár szeretteink számára biztosan rendkívül ötletes és megbecsült ajándék lehet egy hajóút. Ilyen alkalom például egy házassági évforduló, esetleg nászajándék is. Egy hajós utazás alatt olyan hihetetlen sokszínű és a Kárpát-medencéhez szokott ember számára megannyi új és elképesztő élményben lehet részünk, mely egy hosszú élet számára is elegendő mesélni valót hordoz magával.

hajout

Egészen más megtapasztalni az élményeket, mint egy ismeretterjesztő, vagy várost bemutató dokumentumfilmben látni azokat. A mai technológia lehetővé teszi, hogy igazán jó minőségű film-, hang- és képfelvételek álljanak rendelkezésünkre, akár 3 dimenziós hatásokkal is. Ennek ellenére a személyesen megtapasztalt élményeknek nincsen párja. Azt nem lehet visszaadni semmiféle digitális vagy egyéb adathordozón.

Népszerű úti cél lehet a hidegre vágyóknak a norvég fjordok csodálatos világa. A melegebb térséget kedvelők számára csodálatos és változatos görög szigeteket bejáró hajós kirándulás. Sőt, aki a karibi vizekre vágyik, annak az amerikai kontinens egy-egy szeglete is elérhető hajós körutazással.
Manapság már szinte minden ismert nagyváros elérhető hajós utazással. Egy komplett hajóút megszervezésében segítségünkre lehetnek az ilyen utazással foglalkozó szakportálok vagy utazási irodák. Az egzotikus kiruccanás nem csak örömöket, de veszélyeket is hordoz magában, ezért ha van rá mód, ne válasszunk egyéni utazást. Bízzunk a már bejáratott útvonalakban és utazási irodák ajánlataiban.

Aktív nyári pihenés a családdal és a barátokkal

A nyár nem csak a strandolásról és a napozásról szól. Sokkal inkább arról, hogy együtt legyünk a családunkkal és a barátainkkal és velük együtt érezzük magunkat jól. Sokaknak ez a kikapcsolódás inkább arról szól, hogy elmennek együtt felfedezni egy addig még ismeretlen helyet az országban, vagy akár külföldön. Bejárják a fél világot, esznek, isznak és rengeteg új emlékkel gyarapodnak.
A sportosabb életet élők inkább leúsznak tíz hosszt a hideg medencében, mint hogy órákat feküdjenek a napon. Vagy körbebiciklizik a Balatont, ahelyett hogy vízibicikliznének rajta húsz percet. Nos igen, nem vagyunk egyformák…
Szerencsére hazánkban mindenki megtalálhatja azt a programot, amivel nyáron eltöltheti a szabadságát. Számtalan tavunk és folyónk várja az evezősöket és a horgászokat, rengeteg barlangunkban van lehetőség barlangászkodni, továbbá sok-sok hegyünk várja az odalátogató túrázókat és hegymászókat.

Az egyik legcsodálatosabb tájunk az Őrség, mely az előbb felsorolt programlehetőségek közül mindegyiket ki tudja elégíteni. Az Őrségi Nemzeti Park bőven kínál látnivalókat és programokat egész nyárra. Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy csendes, természetközeli őrségi szálláshelyet, ahol házias vendéglátásban, bőséges reggelikben lehet részünk, és mindig naprakész információkkal tudnak ellátni minket a környék eseményeiről.

Őrség

Ebben a térségben egymást váltják a kopár, zöld domboldalak és a sűrű, erdős hegyvidék. A völgyekben kisebb nagyobb patakok és tavak színesítik a látóhatárt. Gyalogtúrákkal vagy kerékpáros kirándulások alkalmával bejárhatjuk a szomszédos falvakat. Horgászhatunk, vagy ellátogathatunk az arborétumba, ahol szintén aktívan tölthetjük el szabadidőnket. A kijelölt túraútvonalakon találkozhatunk könnyű, de nagyon nehéz útszakaszokkal is. A sziklás hegyeknél kipróbálhatjuk a hegymászást, de ha nem félünk a denevérektől, akár egy barlangba is bekukkanthatunk. A szomszédos Szlovénia és Ausztria igazi határokon átívelő kalandokra hív, tehát érdemes engedni a csábításnak és egyetlen nyaralás alkalmával három országba is szétnézni. Ha pedig elfáradtunk egy-egy este végigkóstolhatjuk a környék legfinomabb borait is.

Utazási tippek az idősebb korosztálynak

A hosszú, dolgos évek után a legjobb, amit a nyugdíjas éveiben tehet, az az utazás. Hiszen végre van ideje önmagára, hogy olyan dolgokat próbáljon ki, illetve olyan helyekre látogasson el a nagyvilágon, melyekről eddig csak álmodott.

Idős pár a tengerparton

Na de hogyan is vágjon bele egy nagy utazásba? Mi adunk néhány tippet:

Tervezzen előre!
Forduljon utazási irodához, sok közülük ugyanis szervez kimondottan nyugdíjasok számára is utazásokat. Vásároljon útikönyvet és olvasson utána az országnak, a városnak ahová készül.
Ha valamilyen betegséggel küzd (pl.: cukorbeteg, magas a vérnyomása), vagy kerekesszékben tud csak közlekedni, győződjön meg róla előre, hogy a szállás akadálymentesített, a közelében pedig van orvosi rendelő vagy kórház.
Szóljon a szállodának, a repülőgép társaságnak, és az utazásszervezőnek, hogyha speciális ételre (pl.: cukormentesre, laktózmentesre) van szüksége.
Amennyiben hosszabb utazást tervez, váltsa ki előre a gyógyszereit.
Szóljon a szomszédjának és a családjának, hogy amíg Ön távol van nézzenek rá néha az otthonára, a postaládájára, locsolják meg a virágokat, stb.

Foglaljon megfelelő szállást!
Ha nem irodán keresztül foglal, hanem magának intézi az utazást, nagyobb az esélye, hogy megfelelő szállást talál. Fontos, hogy a város központjában, könnyen megközelíthető helyen legyen. Találhat olyan nyugdíjasbarát szálláshelyet, ahol például gyógymatracok vannak a szobában, ingyenes transzfert biztosítanak, és egy teljesen felszerelt, családias apartmannal várják.

Készüljön fel minden eshetőségre!
Jó, ha a csomagolásnál kétfelé pakol, azaz a gyógyszerekből, a szemüvegből, és az egyéb fontosabb dolgokból tartson magánál is (egy kisebb táskában), valamint tegyen belőle a nagy bőröndbe is. Így ha valamelyik elkeveredne, pár napig biztosan nem kell aggódnia a gyógyszerek miatt sem.
Csakis olyan ruhákat és cipőket vigyen magával, melyek kényelmesek és jól variálhatóak, felkészülve ezzel a hosszú útra és a szeszélyes időjárásra.
Bármilyen rövid utazást is tervez, mindig kössön egy átfogó biztosítást.

Ha eddig nem is használt mobiltelefont, most eljött az idő, hogy megismerkedjen vele. Mindig legyen magánál, és a fontosabb telefonszámokat (pl.: a családtagjai, az utazási iroda, vagy a hotel számát) állítsa be gyorshívó gombra.

Kirándulás karonülőkkel – hová és mivel?

Az, hogy baba érkezik a családba, nem jelenti a hosszú erdei séták, hegyjárások végét. Akik szeretnek túrázni, nyugodtan tehetik továbbra is. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelnünk.

Mikortól érdemes elkezdeni?

A mikor kérdésére nem a baba, hanem elsősorban az édesanya adhatja meg a választ. A kezdeti időszakban a várandósság, a szülés és a szoptatás, a megnövekedett tennivalók, az elhúzódó vérzés, az éjszakázás gyakran teljesen kimerítik a szülőket. Ilyenkor nem érdemes hosszú kirándulást szervezni, fokozatosan kell visszamerészkedni a természetbe. Amikor az édesanya úgy érzi, hogy kedve lenne kicsit pluszban is mozogni, esetleg biciklire pattanna, hajrá! Ilyenkor már nem kifárasztja, hanem feltölti a mozgás. Ez valószínűleg a hatodik hét után következik be, de nem kell csodálkozni azon sem, ha sokkal később jön meg a kedv a kiránduláshoz.

Mi legyen az elemózsiás szatyorban?

Ha a baba még szopik, enni- és innivalóról nem kell gondoskodnunk. Ha már hozzátápláljuk, legyen nálunk elegendő víz és bébiétel. Ilyenkor jobb, ha üveges ennivalót viszünk magunkkal, hiszen az hűtés nélkül sem romlik meg. Tápszeres babának ne készítsük el előre a tejet, hanem por alakban, kibontatlan babavíz társaságában szállítsuk. A legtöbb tápszer szobahőmérsékletű vízben is jól oldódik, de hűvösebb napokon a vizet melegítsük meg és tegyük termoszba. Ha hosszabb időre megyünk és mosogatási lehetőségünk nem lesz, vigyünk megfelelő mennyiségű kiforrázott cumisüveget. Rágcsának gyümölcsöt, babakekszet csomagoljunk, ezzel a nyűgös baba figyelmét is leköthetjük egy időre.

A baba szállítása

A szülők eddigre már biztosan kitapasztalták, hogy miben szeret legjobban utazni a kicsi. Lehet, hogy néhány perc múlva már ki akar jönni a babakocsiból, viszont órákig is szívesen elnézelődik, ha valaki a hátára vagy hasára köti. Más gyerekek nagyon szeretnek nyakban utazni, megint mások szívesen veszik, ha a kerékpár hátsó üléséről leskelődhetnek. Sok kicsi autózik szívesen, vagy nagyot alszik, ha babakocsiban ringatózhat. A kirándulást alakítsuk a kisded kedvéhez! Ha ismeretlen terepre megyünk, tájékozódjunk az utak minőségéről. Ha gyakorta túrázunk, érdemes befektetni egy nagyobb kerekű “terepjáró” babakocsiba. Sok termék áll rendelkezésünkre hason, háton vagy csípőn hordozáshoz is. Ilyenkor persze az apa cipelheti a gyermeket, s miközben együtt figyelik a levelek mozgását, vagy a madarak hangjait, különlegesen szoros kapcsolatot alakíthat ki vele.

Néhány elmaradhatatlan dolog a biztonság érdekében

Ha babával indulunk kalandra, mindig legyen nálunk egy meleg pokróc, kalap, esetleg napernyő, szúnyog és kullancsriasztó. Az eső ellen babakocsira húzható esővédővel, illetve nagy esőkabáttal is védekezhetünk, melybe – a testünkre kötve – a kisded is belefér. Mobiltelefonjainkat töltsük fel, hogy baj esetén gyorsan segítséget hívhassunk.
Ne induljunk útnak, ha nagy meleg ígérkezik, vagy ha lóg az eső lába, ha jégeső vagy nagy havazást jeleznek előre.

Washington, Dulles repülőtér

Meredten bámulok ki a repülőtéri busz ablakán. Nyugtalanul keresek valamit. Valami újat, valami különlegeset. Valamit, ami végre meggyőz róla, hogy ez itt egy másik világ. Semmi… Csak a szokásos repülőtéri nyüzsgés. Végre elindulunk. Elkattintok néhány képet. Talán majd otthon megtalálom, amit keresek. Kinyomulunk a buszból, majd továbbsodródunk a tömeggel. Büszkék vagyunk magunkra. Követjük a nyilakat, értjük a feliratokat. Megy ez nekünk. Vámvizsgálat. Beállunk az egyik kígyózó sorba. Kezünket tördelve ismételgetjük a betanult válaszokat, mint afféle kelet-európai turisták. Lelki szemeink előtt már látjuk, ahogy kiutasítanak minket az országból. Még fel sem ocsúdunk: „Welcome to America!” — rikkant a vámos, látva, honnét jöttünk. Hanyagul belelapoz az útlevelünkbe, aztán már sodródunk is tovább. A kapuknál vibrál a levegő. 35°C árnyékban, 80%-os páratartalom. – A „trópusi éghajlat” oka, — magyarázzák a helybéliek — hogy Washington éppen Casablankával esik egy vonalba. Elegáns feketék füttyentenek a taxikért és egyensúlyoznak a bőröndökkel. A délutáni csúcsforgalomban teszünk egy kört a belvárosban. Üzletemberektől és bohém hajléktalanoktól hemzseg az utca. Utóbbiak vidáman integetnek és vigyorognak, ahogy utánuk fordulunk a kocsiból. A Capitol és a Washington-emlékmű közötti hatalmas mezőn kiszállunk egy pillanatra. Mellettünk önfeledt baseball-játszma folyik. Európai agyunkban annyira felnagyított a kép, hogy még mindig nem hisszük el: EZ AMERIKA!

Milyen bőrönddel utazzunk?

Lehet egészen nagy méretű, hiszen ebbe csomagoljuk mindazt, ami a kézipoggyászból kimaradt…

Érdemes műanyag bőrönddel járni-kelni a világban, mert esőben poggyászunk könnyen átázhat. Rossz esetben a bőrönd anyaga, – ha megázik – eresztheti színét, és megfoghatja ruháinkat. Célszerű kerekekkel ellátott bőröndbe csomagolni, mert azt könnyebben tudjuk hurcolni magunkkal. A repülőtéri bőröndfosztogatásoknak vehetjük elejét, ha számzáras vagy mini lakattal lezárható kofferrel utazgatunk. Ferihegyen bevezették a bőröndök fóliával való körbecsomagolását, érdemes ezt is igénybe venni! Csomagoláskor érdemes azokat a dolgokat alulra pakolni, melyek kevésbé kényesek a gyűrődésre (törölköző, zokni, alsónemű, harisnya). Ha tudjuk, hogy hotelben fogunk megszállni, az elcsomagolandó holmik közül kivehetjük a törülközőt, ugyanis ez minden szállodai szobához jár (jobb helyeken pedig még a fürdőköpeny is tartozéka a fürdőszobának). Törékeny dolgot semmiképp se rakjunk a bőröndbe! Ha ez elkerülhetetlen, az olyan kis méretű, törékeny dolgokat, mint például a parfümös üveg, tegyük bele egy kemény falú, lehetőleg bádog dobozba. Ugyanebben a kis dobozban érdemes tárolni az olyan kozmetikai cikkeket, melyeknek a kupakja könnyen lecsavarodhat. Gyógyszereinket tartsuk távol pipereholminktól és az olvadásra hajlamos dolgoktól. Érdemes a cipőket a ruhák tetején egy nylonzsákba tenni azért, hogy ne koszoljon össze semmit. Értékeinket (pénz, ékszerek, videokamera, fényképezőgép) soha ne a csomagoljuk a bőröndbe. Ha együtt utazunk valakivel, nem árt úgy pakolni, hogy fele holminkat az ő poggyászába csomagoljuk, társunk ruhái pedig a mi bőröndünk felét foglalják el. Ez azért hasznos, mert ha az egyik csomag elveszik, abban az esetben is van mit felvennie mindkét turistának. A fontos dolgokat és mindazt, ami nem fért bele kézipoggyászunkba, a bőröndben legfelülre pakoljuk, hogy ha szükség van rájuk, könnyen előkaphatóak legyenek. Nem árt a bőröndön feltüntetni nevünket és pontos címünket arra az esetre, ha elvesztenénk csomagunkat.

Sopron…

Sopron olyan, mint egy kis ékszeres doboz. Az év bármely szakaszában jó sétálgatni a Belváros szűk sikátorain, amelyek fölött itt-ott boltívek húzódnak.

Igazán üdítő program a Lővérek, és szabad a csók a kilátóban. A város bármely részén érdemes nyitott szemmel járni, minden sarok egy élő történelemkönyv. Meg kell becsülnünk-e határszéli várost, hiszen csaknem elvesztettük: ha annak idején másképp dönt népe, most Ausztria része. Magyarország legnyugatibb városa olyan, mint amilyennek az egész országot látni szeretnénk egyszer. Ragyogó tisztaság, a házak (újjá)épülnek-szépülnek, békésen megfér egymás mellett az újító szellem és a több száz éves hagyomány. Az itteni borok híresen finomak, csaknem húsz minőségi borozóban ízlelhetjük meg őket. Leghíresebb közülük a kékfrankos, a helyek közül pedig a ravasz elhelyezésű Gyógygödör, ahonnan ezrek távoztak már szédülő fejjel a pince hűse és a kinti levegő forróságának különbsége miatt. Az Ausztriával való szomszédság mély nyomot hagyott: a soproni gyerekek szinte születésüktől fogva tudnak németül is, a “szomszédok” pedig úgy jönnek át vacsorázni, mintha hazajárnának.