Szép álmokat! – Szokatlan franciaágyak őrült tervezőktől

Az évtizedek és évszázadok alatt szinte bármilyen használati tárgyat, vagy bútort megfigyelünk, láthatjuk, milyen sok változáson ment keresztül. Ez alól kivétel azonban a franciaágy, hiszen ez a bútordarab szinte semmilyen változáson nem esett át, megmaradt ugyanaz az egyszerű fából (vagy fémből) készült téglatest forma, ami már ezer évvel ezelőtt is használatban volt.
Természetesen a legtöbbünknek nem az az első számú szempont, hogyan néz ki az ágyunk. A megszokott formavilágon belül is szinte végtelen típusú franciaágyat kínálnak a piacon, melyek közül egyik kényelmesebb mint a másik.
De, azért természetesen akadnak kivételek! Vannak ugyanis olyan őrült dizájnerek, akik sokszor már-már a gravitációval ellentmondó ágyakat terveznek és valósítanak meg. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Függőágy
Az ehhez hasonló függőágyakat már az ókorban is használtak, azonban azok általában hálóból, vagy egy vastagabb vászonból készültek. Egy ilyen pihe-puha függőágy azokhoz képest sokkal de sokkal kényelmesebb. Ráadásul nagy előnye, hogy egyszerűen össze lehet takarítani alatta!

Lebegő ágy
Érdekes látványt kelt bármely otthonban egy lebegő ágy. Na, persze igazából nem lebeg, rendesen alá van támasztva, de csak ott, ahol nem látszik. A tervező az éjjeliszekrényekkel rejti el a tartószerkezetet, így az ágy alatt nincs más, csupán levegő.

Pókszerű franciaágy
Hasonlóan az előzőekhez, ez a pókszerű franciaágy is alig érintkezik a földdel. Ha hirtelen ránézünk, olyan mintha lebegne, pedig nem. Az összecsukható ágykeret pont annyi helyen tartja a súlyt, hogy az még stabil maradjon. Amiatt, hogy viszonylag kicsire összecsukható, nagyon praktikus például vendégágynak, de ha sokat utazunk, kempingezünk, akkor is egy kényelmes választás lehet.

Futurisztikus ágyak
Ezek a futurisztikus ágyak a modern kor dolgozóinak lettek kifejlesztve. A nagy irodákban elhelyezett relaxációs fotelek elbújhatnak ezek mögött, hiszen egy ilyenben akár több órára is le tudunk pihenni, majd újult erővel folytathatja munkánkat. Természetesen saját otthonunkba is beszerezhetünk egyet, ha a környezet és a többi bútordarab is hasonlóan ennyire modern.

Felhő ágy
Ennek az úgynevezett “felhő ágynak” a különlegessége nem csak a formájában rejlik, hanem abban is, hogy úgy lehet rajta ringatózni akár egy hintaszékben. A tölgyfából készült alkotás elég nehéz ahhoz, hogy ne boruljon fel, illetve ha nem szeretnénk, hogy billegjen, adnak hozzá két fa éket, amivel a megfelelő stabil dőlésszöget is beállíthatjuk.

Lomme ágy
A képen látható Lomme nevű franciaágy, állítólag A tökéletes ágy. Tojás alakú kialakításával természetes védelmet nyújt, relaxál, így teljes feltöltődést biztosít. Olyan extrák is vannak benne, mint például a masszázsfunkció, a színes LED fény, vagy az iPod dokkoló. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen gombnyomásra kiszűri a káros elektromágneses hullámokat. Azért pedig, hogy minél inkább illeszkedjen hálószobánkba, többféle pasztell színű belsővel is megálmodta a tervezője, melyek közül kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabbat.

Tökéletes kényelem a szabadban – Adirondack

Amerika egyik kedvenc kerti bútora a megjelenése óta eltelt több mint 100 év alatt meghódította az egész világot. Hogy melyik ez a bútor? Természetesen az Adirondack szék.

Fehér Adirondack székEzt az egyszerű, rusztikus fa széket kimondottan kültéri használatra alkotta meg Thomas Lee 1903-ban. A nyaralójába szeretett volna egy kényelmes kerti ülőalkalmatosságot, és mivel nem talált tökéletest, úgy döntött, hogy ő majd megtervezi magának. A prototípusokat családtagjaival teszteltette, ami olyan jól sült el, hogy a kiválasztott darabból később mindannyian rendeltek is maguknak.
A szék egyszerű fenyőlécekből (pontosan 11 db lécből) készült. Az egyenes karfák kimondottan nagyok és vastagok, hogy jól ki lehessen őket használni. Az ülőfelület és a háttámla pedig enyhén megdöntve találkoznak egymással, hogy az egész testnek megfelelő tartást és kényelmet biztosítsanak.
Thomas Lee asztalos barátja, Harry Burnell gyártotta le az első ilyen székeket, majd felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és Lee tervei alapján a városba látogató nyaralók számára kezdte árusítani (nem meglepő módon hatalmas sikerrel). Ezek után, 1905-ben szabadalmaztatta a széket “Westport Adirondack Chair” néven. Az eredeti zöld és barna székek mindegyikét 20 éven keresztül kézjeggyel látta el, és mindössze 4 dollárért árulta. Mára ezeknek az eredeti Adirondack székeknek az értéke 1200 USA dollár körül mozognak.

Az eredeti terveket már rengetegen átalakították. Például itthonról is rendelhet ergonómiailag továbbfejlesztett Adirondack széket, ami abszolút kényelmet biztosít Önnek. De vannak olyan módosított változatok is (hintaszék, kétszemélyes szék, pad, nyugágy, stb.), melyek kis asztallal, pohártartóval, vagy ruhafogassal vannak ellátva, a színek sokaságáról nem is beszélve. Miután megtalálta a legmegfelelőbb típust, már csak ki kell választania annak helyét a kertjében vagy a teraszán.

Bátran kijelenthetjük, hogy az Adirondack kultusz cikké vált. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nagyobb cégek már műanyag változatban is készítik és árusítják. De ne felejtse el, hogy a műanyag soha nem lesz annyira szép, tartós, és kényelmes mint az eredeti fából készült darabok. Azokból ugyanis majd órákig nem akar fölállni, kényelmesen olvashatja benne kedvenc könyvét a tavaszi, nyári napsütésben.

Adirondack székek a medencénél

Adirondack székek

Dupla férőhelyes Adirondack szék

Két férőhelyes Adirondack szék