Babát vár és folyton fáj a háta? Van megoldás!

A pocakjában növekvő aprócska emberi lény bizony egyre nagyobb terhet jelent a szervezete számára. Ilyenkor jó néhány kisebb (vagy nagyobb) kellemetlenséggel járhat ez a csodás időszak. Az egyre növekvő stressz mellett észlelhet derék-, hát-, és lábfájást is, melyek az egész napját beárnyékolhatják.
A nagy kérdés ilyen esetben, hogy: mégis mit lehet ezek ellen tenni? Hiszen gyógyszert semmiképp nem alkalmazhat, de még gyógyszeres tapaszt sem!
Nos, a válasz viszonylag egyszerű, hiszen mindenki által ismert dologról van szó, ez pedig a masszázs, pontosabban a kismama masszázs!

A kismama masszázs segít javítani a gerinc tartását, így a test súlypontjaiban enyhül a stressz is. Ahogy a fájdalmat okozó izomgörcsök/csomók feloldódnak, úgy nő az izmok rugalmassága. Továbbá tisztul a nyirokrendszer, és megszűnik a “vizesedés” is.
Ezt a speciális masszázs formát a hagyományos masszázsterápia elemei segítségével végzik, de természetesen úgy, hogy azok a magzatra semmilyen veszélyt ne jelentsenek. A kismama ilyenkor az oldalán kell hogy feküdjön, és tejesen el kell lazulnia, hiszen csak úgy van értelme. A kiírt időponthoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a végtagok masszírozása, míg előtte főleg a hát, a váll, a derék és a nyak területe az, amit rendszeresen átmozgatnak.
Mindezt heti rendszerességgel érdemes végig csinálni, akár heti kétszer is!
Budapesten rengeteg szakember várja az olyan kismamákat, mint Ön! Tehát ne féljen segítséget kérni, hiszen a kilenc hónap hosszú idő ahhoz, hogy azt állandó fájdalmakkal élje meg, ráadásul nagyon egészségtelen is.
Mivel a várandóság során fokozott elővigyázatosságra van szükség, ezért a masszőrnek alaposan nézzen utána, és kérje ki mások véleményét is!

A kismama masszázsnak remek kiegészítője lehet a forradalmi Kinesio Tape terápia. Amennyiben tehát hosszútávú megoldást szeretne a lehető legtermészetesebb módon, akkor kérjen időpontot erre a kezelésre még ma! A tapaszok helyes használata nagy segítség lehet a mindennapokban, hiszen: tehermentesíti a tartóizmokat, enyhíti a fájdalmat, megszünteti a görcsöket. Nagy előnye, hogy a gyógyszeres készítményekkel szemben (amitől ilyenkor minden kismama el van tiltva) a tapaszok semmilyen káros anyagot, vagy gyógyszert nem juttatnak a szervezetébe.

Tökéletes kényelem a szabadban – Adirondack

Amerika egyik kedvenc kerti bútora a megjelenése óta eltelt több mint 100 év alatt meghódította az egész világot. Hogy melyik ez a bútor? Természetesen az Adirondack szék.

Fehér Adirondack székEzt az egyszerű, rusztikus fa széket kimondottan kültéri használatra alkotta meg Thomas Lee 1903-ban. A nyaralójába szeretett volna egy kényelmes kerti ülőalkalmatosságot, és mivel nem talált tökéletest, úgy döntött, hogy ő majd megtervezi magának. A prototípusokat családtagjaival teszteltette, ami olyan jól sült el, hogy a kiválasztott darabból később mindannyian rendeltek is maguknak.
A szék egyszerű fenyőlécekből (pontosan 11 db lécből) készült. Az egyenes karfák kimondottan nagyok és vastagok, hogy jól ki lehessen őket használni. Az ülőfelület és a háttámla pedig enyhén megdöntve találkoznak egymással, hogy az egész testnek megfelelő tartást és kényelmet biztosítsanak.
Thomas Lee asztalos barátja, Harry Burnell gyártotta le az első ilyen székeket, majd felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és Lee tervei alapján a városba látogató nyaralók számára kezdte árusítani (nem meglepő módon hatalmas sikerrel). Ezek után, 1905-ben szabadalmaztatta a széket “Westport Adirondack Chair” néven. Az eredeti zöld és barna székek mindegyikét 20 éven keresztül kézjeggyel látta el, és mindössze 4 dollárért árulta. Mára ezeknek az eredeti Adirondack székeknek az értéke 1200 USA dollár körül mozognak.

Az eredeti terveket már rengetegen átalakították. Például itthonról is rendelhet ergonómiailag továbbfejlesztett Adirondack széket, ami abszolút kényelmet biztosít Önnek. De vannak olyan módosított változatok is (hintaszék, kétszemélyes szék, pad, nyugágy, stb.), melyek kis asztallal, pohártartóval, vagy ruhafogassal vannak ellátva, a színek sokaságáról nem is beszélve. Miután megtalálta a legmegfelelőbb típust, már csak ki kell választania annak helyét a kertjében vagy a teraszán.

Bátran kijelenthetjük, hogy az Adirondack kultusz cikké vált. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nagyobb cégek már műanyag változatban is készítik és árusítják. De ne felejtse el, hogy a műanyag soha nem lesz annyira szép, tartós, és kényelmes mint az eredeti fából készült darabok. Azokból ugyanis majd órákig nem akar fölállni, kényelmesen olvashatja benne kedvenc könyvét a tavaszi, nyári napsütésben.

Adirondack székek a medencénél

Adirondack székek

Dupla férőhelyes Adirondack szék

Két férőhelyes Adirondack szék

Kellemetlenség a terhesség alatt: az aranyér

A legtöbb nő valódi csodaként éli meg az áldott állapotot, de vannak, akiknek sajnos a kilenc hónap rengeteg, addig nem tapasztalt kellemetlenségből áll. Az egyik ilyen az aranyér, melyről persze senki sem szeret beszélni, pedig elengedhetetlen, mivel ez a betegség a terhes nők több mint felét érinti, különösen a második, illetve harmadik trimeszterben.

Mi okozza?
Legtöbbször a megnövekedett anyaméh, illetve a fokozott vérellátás, mely a baba táplálásához szükséges. Néha a terhesség során megváltozott étrend és emésztési szokás miatt kialakult székrekedés okozza (mert ha a széklet kemény, extra erőlködésre van szükség, ami nagy nyomást gyakorol a vénákra a végbél területén). Ritkán pedig a vajúdás alatti erőkifejtés miatt alakul ki.

Mit kell róla tudni?
Az aranyér lehet “csupán” egy viszkető, kellemetlen, vagy akár egy nagyon fájdalmas érzés is.
Két fajtája különböztethető meg: az egyik a külső, a másik a belső aranyér. Ez utóbbi gyakrabban alakul ki és kevesebb vele a probléma. A külső aranyérrel azonban annál több gond lehet, megrepedhet, bevérezhet, vagy vérrög alakulhat ki benne, mely kisebb-nagyobb fájó duzzanat formájában keseríti meg a mindennapjait. (Sokszor látható tünet a végbél vérzése, amit érdemes azonnal megmutatni az orvosnak, de az esetek többségében nem más, mint az aranyér, pontosabban végbél repedés okozza.)

Mit tehet ilyenkor?
A legjobb megoldás a megelőzésére a rendszeres vécére járás, illetve a növényi rostban és folyadékban gazdag étkezés, amivel elkerülhető a székrekedés.
Amennyiben lehetséges ebben az időszakban kerülje az étrend-kiegészítő tablettákat, és a terhes-vitaminokat, mivel ezek gyakran okozhatnak kemény székletet.
Alvás során kerülje a háton való fekvést, helyette inkább forduljon oldalra, így csökkentve a nyomást a hátán.
Ne üljön vagy álljon hosszú ideig egyhuzamban. Próbáljon óránként legalább öt percet sétálni, hogy javítsa a vérkeringését.
Használjon sima, fehér, illatanyag mentes, puha wc papírt, hogy semmi se irritálja az esetleg már kialakuló félben levő aranyeret.
Ne erőlködjön a wc-n, lélegezzen folyamatosan!
Vegyen 10-15 perces forró, áztató fürdőt, mely csökkenti a kellemetlenségeket és segít a gyógyulásban.
Ha fájdalmas az ülés, használjon speciális, kerek aranyér-párnát.
Konzultáljon szakorvossal, aki már más kismamáknak is segített az aranyér eltávolításánál!
Ne higgyen semmilyen csodatévő gyógymódnak, kenőcsnek, csak olyan készítményt használjon, melyet az orvosa javasol.

Terhesség

Hogyan válasszunk antiallergén ágyneműt?

Antiallergén párna

Az emberek átlagosan életük egyharmadát ágyban töltik. Emiatt különösen fontos a hálószobában található allergének minimalizálása. Bár a poratka az első allergén, ami eszünkbe juthat ennek kapcsán, de sokaknak problémát okoz a háziállat vagy por allergia, mivel az allergének könnyedén megbújnak a finom, szövet anyagokból készült bútordarabokban.
Ha Ön is küzd valamilyen allergiával, és emiatt éjszaka nem tud rendesen aludni, akkor ne csüggedjen, hiszen van megoldás! Régi párnáját, takaróját cserélje le antiallergén ágyneműre! Ha már pontosan tudja, mire allergiás, könnyebben kiválaszthatja a megfelelő antiallergén ágyneműt. Tippjeinkből kiderül, hogy milyen ágyneműt érdemes vásárolnia, hogy allergiamentesek és nyugodtabbak legyenek az éjszakái, és végre ki tudja magát aludni.

Derítse ki, hogy pontosan milyen allergiája van!
Előfordulhat, hogy több mindenre allergiás. A poratkák bizonyos típusú párnákhoz és matracokhoz vonzódnak, és ürülékük allergiás, illetve asztmás rohamokat is okozhatnak. A penész gyakori kiváltója a légúti allergiáknak. Minden allergiát másképp kell kezelni, ezért nagyon fontos tudni, hogy pontosan melyik ingerlő anyag okozza a kényelmetlenséget!

Váltson természetes anyagokból készült ágyneműre!
Előfordulhat, hogy a takaró, a lepedő és a párnák mesterséges anyagokat tartalmaznak. Ha a lepedője vagy a párnája pirosodást vagy kiütést okoznak, váltson pamut, gyapjú vagy selyem ágyneműre!

Cserélje le párnáit, ha házi poratkára gyanakszik, vagy ha már két évnél idősebbek!
A párna az egyik leggyakoribb ‘lakhelye’ a házi poratkáknak, és mivel rendkívül sokat érintkezik vele az orrunk, ezért igen sokat lélegezhetünk be az allergénekből. Vásároljon olyan párnákat, amik antiallergén anyagokból készültek (például latex)!

Állapítsa meg, hogy a matracot is szükséges-e lecserélni!
Egy jó minőségű antiallergén matrac huzat is hatékony lehet, de ha mégsem, vagy egyéb okból kifolyólag tervezi új matrac vásárlását, akkor válasszon latex matracot, ami olyannyira áthatolhatatlan a poratkáknak, hogy minden bizonnyal nem lesz szüksége külön antiallergén matrachuzatra. A latex matracok ráadásul ellenállnak a penésznek és a baktériumoknak is. A szerves gyapjúból készült matracok is jó alternatívát jelenthetnek, mivel a gyapjú természetes módon tűz- és penészálló, valamint a házi poratkák sem kedvelik.

Védje új ágyneműjét a külső allergénektől!
A poratkák, az állatszőr, háziállat hámsejtek és a penész igen könnyen bejuthatnak az ágyneműbe a gyakori és alapos tisztítás és takarítás ellenére is. Első körben húzzon antiallergén huzatot a párnákra, a takaróra és a matracra, hogy megelőzze az atkák és egyéb allergének bejutását az ágyneműk belsejébe! A sűrűn szövött anyagok tökéletes akadályt képeznek az allergéneknek.

Válasszon tisztított tollból készült ágyneműt, a tisztított tollak ugynis jóval kevesebb allergént tartalmaznak.

Vásároljon olyan ágyneműhuzatot, ami sok mosást bír!
Az ágyneműhuzatokat érdemes hetente forró vízben kimosni illat- és színanyagmentes mosószerrel, hogy biztosan eltávolítsa az allergéneket.

Hogyan varázsolhat magának fehérebb fogakat?

A kifogástalan megjelenéshez nem elég a szép bőr, a haj és a smink. A jó első benyomás elengedhetetlen kelléke a ragyogó fehér fogsor is. Azok, akiknek ez nem adatott meg, számtalan tippet, tanácsot, praktikát olvashattak már, hogy hogyan lehet gyorsan elérni a kívánt árnyalatot, vagy épp megelőzni az elszíneződést.

fogfehérítés

Megelőzés szempontjából a legfontosabb a rendszeres, étkezések utáni fogmosás, de azt hiszem ez mindenki számára természetes napi rutin. Amit azonban ekkor sem szabad elfelejteni, az az, hogy rendszeresen (minimum 3 havonta) cserélje fogkeféjét és használjon alacsony fluorid tartalmú fogkrémet.
Ezen kívül érdemes odafigyelnie az étkezési szokásaira, tisztában kell lennie azokkal az ételekkel és italokkal, amiket nem fogyaszthat, aki ragyogó mosolyra vágyik. Hiszen például a kávé, a tea, a paradicsom, a répa és a különböző színezékekkel ellátott élelmiszerek, csakúgy mint a cigaretta elszínezhetik a fogak felszínét

Ha a fogmosás és a helyes étkezés ellenére is sárgának, csúnyának érzi fogait és változtatni szeretne, hamar előtérbe kerülhetnek az olcsó házi praktikák. Ezek közül a legelterjedtebb a szódabikarbóna-citrom kombinációjának az alkalmazása. Használat esetén valóban fehérítheti a fogakat, ugyanakkor fenn áll a veszélye annak, hogy ha heti 1-2 alkalomnál többször használja, elvékonyítja a fogzománcot, melynek következtében azok érzékennyé válhatnak.

A drogériákban, illetve patikákban kapható fogfehérítő tollak használata nagyon egyszerű, azonban kevés információ van arról, hogy ezek valóban hatásosak lennének. A legtöbbnél az eredmény csekély és nem tartós. Mindenesetre ez nem tartozik a legdrágább módszerek közé, így ha kíváncsi bátran próbálja ki!

Ennél jóval drágább a fogorvos által felügyelt otthoni „sínes” fogfehérítő módszer. Ráadásul a legtöbb esetben magas hidrogén-peroxid tartalmú fehérítő folyadékot használnak, mely kinél jobban, kinél kevésbé, de szintén fogérzékenységet okozhat.
A rendelőkben végzett „lámpás megoldás” pedig szintén elég drágának mondható, és a hatása maximum 1-2 évig tarthat.

Látva, hogy ezek a módszerek mennyire nem megbízhatóak, ne higgye azt, hogy nincs remény. A közelmúltban ugyanis kifejlesztettek egy bio fogfehérítő technikát. Hátránya, hogy otthon nem végezhető el, viszont egyre több helyen nyílnak kis, úgynevezett Smiling Bar szalonok, ahol elég egy tojás alakú, kényelmes fotelbe csupán 3-szor 15 percre beülni és ezáltal akár 12 árnyalatnyi változást is tapasztalhat. Az itt használt bio fogfehérítő zselének minden összetevője természetes, így nem okoz fájdalmat az ínynek, a fogak pedig nem válnak érzékennyé a használat során. Az árait tekintve inkább a fogfehérítő tollhoz áll közelebb, mintsem a rendelői kezelésekhez, az eredmény pedig tartósnak mondható, ha mellette kellően odafigyel étkezésére is.

Edzésterv összeállítás kezdőknek

Ha Ön elegendő motivációval és akaraterővel rendelkezik, akkor nem jelenthet problémát komolyan elkezdeni edzeni. Ha azonban kívül-belül maradandó eredményt szeretne elérni, ennél még több kell. Tisztában kell lennie azzal, hogy milyen gyakran, milyen hosszú ideig, milyen mozgást kell végeznie ahhoz, hogy a megfelelő izomcsoportot dolgoztassa, formálja.
Ezért szüksége lesz egy előzetesen elkészített edzéstervre is, mely nagyban megkönnyíti majd a dolgát, valamint segít hamar elérni a célját.

Edzésterv

Tűzzön ki egy célt!

Legyen “kőbe vésve”, hogy mikorra szeretné elérni az áhított alakját, minimum hány kilótól szeretne megszabadulni vagy hogy hány centivel szeretné, hogy vékonyabb legyen a csípője. Emellett olyan konkrét célt is kitűzhet, mint egy verseny vagy egy maraton.

Találja meg a személyiségéhez legjobban passzoló mozgásformá(ka)t!

A konditeremben, a vízben, vagy kint a természetben érzi jobban magát? Kezdje ott az edzést, ahol Önnek a legkényelmesebb! Az elején főként egyszerűbb, lazább mozgásformákat végezzen. Kezdő sportolóknál a legfontosabb a fokozatosság. Edzésről edzésre kell növelnie a terhelést annak érdekében, hogy kímélje szervezetét. Ennek egy módja a súlyok, a futótáv, vagy a gyakorlatok ismétlésszámának növelése.
Ahhoz pedig, hogy megelőzze a monotonitást, érdemes kombinálni a mozgástípusokat. Az edzőteremben különböző eszközökkel végzett gyakorlatok mellett mindenképpen iktasson be az edzéstervébe egyéb sportokat is (például: biciklizést, úszást, falmászást, görkorcsolyázást, teniszezést, stb.). Higgye el, ezt az izmai is meg fogják köszönni, hiszen így egy izomcsoport sem marad majd ki a mozgásból, és egyik sem lesz túlhajszolva. Valamint ezzel az elejét veheti annak, hogy szervezete alkalmazkodjon az egysíkú, mindennapos gyakorlatsorokhoz.

Ne hagyja, hogy az izmai pihenjenek!

Ha több gyakorlatsort végez egymás után, úgy hamar elfáradhat és azt gondolhatja, hogy jót tesz izmainak, ha megáll és szusszan egy kicsit. Ez azonban téves feltételezés, hiszen ha több percig nem mozog, akkor az addig már jól bemelegedett izmai szép lassan kihűlnek és merevvé változhatnak. Ezt követően pedig sokkal nehezebb lesz az edzés folytatása is. Tehát ideális esetben az edzéstervébe maximum másfél perc szabadidőt hagyjon két gyakorlat között, így biztos eredményeket érhet el.

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan!

Ne próbáljon úgy étkezni, mint korábban, hiszen szervezetének teljesen más igényei lesznek a megváltozott életmódját követően. Az edzéstervhez csatoljon egy étrendet, vagy legalább egy étel listát, hogy pontosan tudja mit szabad és mit nem!
Testépítés során megnő a szervezet kalóriaigénye, és ezt az igényt sokszor természetes étrend-kiegészítővel könnyebb pótolni, mint szilárd táplálékkal. Az izmok folyamatos igénybevételével szükséges továbbá, a minél több fehérje fogyasztása is, amelyet szintén hatékonyabb fehérjeszeletek és turmixok segítségével pótolni.
Természetesen ha azért mozog, hogy leadjon pár kilót, akkor nem kell hatalmas kalória mennyiségeket elfogyasztania. Ilyen esetben inkább a friss, egészséges és rostokban gazdag tápanyagok rendszeres, kis adagokban való bevitele a hatékony. Illetve nem szabad elfelejteni a sok folyadék (víz!) bevitelét sem. Testépítő szaküzletekben a fogyókúrájához is találhat termékeket (például ízületvédőket, zsírégető tablettákat), amik segítenek az edzést hatékonyabbá tenni.

Orvosi táskából az éjjeliszekrényre

Egykor az orvosok egy cseresznyefából gondosan kifaragott, tölcsérre hasonlító kis szerkezettel közeledtek a pocak felé, hogy meghallgassák minden rendben-e a babával.

Aztán jöttek a modernebb felszerelések, a pocakhallgatók előbb a védőnők felszerelését gyarapították, aztán a fiók mélyén megbúvó mindenféle tárgyakat. Néhány hete azonban, mint ajándéktárgy újra felbukkant, ezúttal a kismamaruha boltok polcain.

Minek is kell egy ilyen retro cucc a polcra? Jogos a kérdés. Az ultrahang vizsgálaton hallhatod a bébi pici szívének dobbanását. Ha elkísér a párod, akkor ő is. Na de abba belegondoltál, hogy ez a hang sokkal inkább morajlás? Nem a kristály tiszta szívverés hangja. És abba, hogy a nagyszülők vagy esetleg a hamarosan nagy testvér ebből az élményből kimarad? A pocakhallgató egy kedves dísztárgy, ami megadja a „behallgatás” élményét a kíváncsi füleknek. A nagyszülők, barátok biztosan elmosolyodnak, esetleg egy könnycseppet is elmorzsolnak, a kistesó lelkes várói pedig korán kezdhetik a barátkozást.

Használata egyszerű a tölcsért a pocakra kell illeszteni, a másik végét pedig a füllel kell megtámasztani, fontos, hogy kézzel nem szabad megfogni. Hölgyek esetében a fülbevalóra is ügyelni kell, ha túl nagy az ékszer, akkor érdemes erre a pár percre megszabadulni tőle, hiszen így a hallgató rész nem fog felfeküdni a fülre.

Az önbizalom

Az önbizalom olyan adomány, mely igencsak megkönnyítheti az életünket, feltéve, ha van belőle elegendő. Meglett emberként már nehéz a hiányokat pótolni, bár korántsem lehetetlen. Legkönnyebben azonban mégiscsak kisgyermekkorban tehetünk szert önbizalomra.

Ilyenkor még szinte minden a szülőkön múlik: ha türelmesen, megértően bánnak a gyermekkel, figyelembe veszik véleményét, táplálják önbecsülését, nem fukarkodnak a dícsérettel, akkor számíthatnak arra, hogy pozitív önértékelése lesz felnőttként is. Aki otthon elegendő támogatást kapott, miközben önállósága sem szenvedett csorbát, képes lesz arra, hogy felnőttként is kiálljon elképzelései mellett. Hogyan fejleszthetjük az önbizalmat? Nehezebb dolga van annak, aki erősen korlátozó vagy éppen túlságosan anyáskodó szülők mellett nőtt fel, s nincs hozzászokva az önálló döntésekhez, az önálló véleményalkotáshoz. A jobb érvényesülés érdekében azonban nem árt fejleszteni ezeket a képességeket. Egy kis önbizalomtréninggel talán helyrebillenthetjük az egyensúlyt. Gyakoroljuk a sokoldalú helyzetértékelést! Vizsgáljuk meg minden alkalommal több szereplő szempontjából az eseményeket, értékeljük saját szerepünket a kívülálló szemszögéből is. Gyakoroljuk a pozitív gondolkodást! A kritikus hozzállás ugyan alapvetően jó, de egy bizonyos ponton túl lehetetlenné teszi a cselekvést. Szerezzünk minél több, minél szélesebb körű ismeretet az adott témáról. A tájékozottság, a jól informáltság már önmagában is magabiztosságot adhat. Tudás nélkül csak ideig-óráig lehet az üres önbizalommal villogni. Gyakoroljuk a fellépést elfogadó társaságban. Ha szükséges, változtassunk a leggyakrabban kudarcélményt adó tényezőkön, például az öltözéken, hajviseleten stb. Önbizalomnövelő tényezőnek a sportolás is alkalmas. A szakszerűen, fokozatosan felépített edzésterv látványos, jól nyomon követhető sikereket ígér. Sokat segíthet az állandóan jelenlevő feszültség, önmarcangolás leépítése is. Erre a célra a legkülönfélébb relaxációs technikák közül válogathatunk.