Sci-fi mesterművek

Ha száz embert megkérdezünk, hogy melyek a legnagyobb sci-fi szerzők, bizonyos, hogy mindannyiuk listáján fent lesz Arthur C. Clarke, Isaac Asimov és Frank Herbert. Nem az őket övező felhajtás miatt, hiszen egyedül Clarke élt abban a korban, amikor holmi internetes hájppal várat lehet építeni még a fekáliából is. Ezek a szerzők azonban akkor éltek és alkottak, amikor könyveiket feinschmeckerek kritizálták, és amikor valóban csak a legjobbak kerülhettek a sci-fi, és általában a könyvkiadás élvonalába.

Asimov Alapítványa vagy a Dűne sorozat hat kötete örökre a sci-fi irodalom csúcsteljesítményei maradnak. Olyan egyedülálló munkák ezek, amelyeket az olvasók jelentős része megismételhetetlennek és utánozhatatlannak tart, akármennyi könyv jelenjen is meg a sci-fi piacon.

Asimov és Clarke sci-fi könyveinek bizonyára szerzőik tudományos képzettsége is elsőséget biztosít amellett, hogy a két szerző (és persze Herbert) szépirodalmi stílusban, az irodalom legkiválóbbjait idéző irállyal vetették papírra munkáikat. Esetükben nincs is értelme talán elkülöníteni a sci-fi szerzőit és a szépirodalom szerzőit, mivel az Alapítvány, a Dűne vagy az Ürodisszeia minden tekintetben megállná a helyét a sci-fi könyveknél magasabb szintűnek tartott szépirodalmi polcokon is.

scifi

Az első gondolatkísérletet folytatva egy másik kérdés lehet, hogy melyek a legsikeresebb kötetek a sci-fi könyvek között? A száz emberből alighanem száz válaszában jelen lesz a Csillagok Háborúja regényfolyam (kb. 4-500 kötettel), de a modern sci-fi könyvek kedvelői meg fogják említeni az Alien és a Predator sorozat újabban virágzásnak induló kötetfolyamát is. Miközben a régi mestermunkák értéke megkérdőjelezhetetlen, nem szabad elfelejtkeznünk az újabb könyvekről sem, és nem hihetjük, hogy a sci-fi könyvek panoptikumába csak a társadalmi problémákat és a Föld jövőjét boncolgató, fajsúlyos műveket vehetjük fel. Az Alien és a Predator sorozat izgalmas, gyors tempójú, a Star Wars könyvek és képregények pedig egy jól ismert univerzum lehetőségeit aknázzák ki az eredeti munkában felrajzolt világ múltját, jövőjét, perifériáit és központi eseményeit bemutatva.

Függöny fel!

Színházba járni jó dolog. Budapesten a színházi idényben több színház kínálatából válogathatunk kedvünkre attól függően, hogy zenés, vagy prózai, vidám, vagy elgondolkodtató darabot szeretnénk megnézni. A vidéki színházak is többféle színdarabbal csábítják a nézőket. Nyáron akár Budapesten, akár vidéken biztosan találunk szabadtéri előadást, illetve a színházak, színészek szívesen tesznek eleget kisebb települések kultúrházának meghívásának is, hogy az ott élőknek is legyen színházi élményük.

De belegondoltak már abba, hogy hogyan jön létre egy jó színházi előadás?
Alapvetően kell hozzá egy jó írás (novella, mese, színpadi mű, történelmi leírás, stb.). Kell rendező, kellenek színészek. Ahhoz, hogy az alkotó munka elkezdődhessen, pénzre van szükség (állami támogatásból, adományokból, jegyárusításból). Ha adott egy “kőszínház”, ott általában állandó személyzet van, esetleg vendégként, egy-egy előadásra hívnak úgynevezett külsős rendezőt, színészt. A legtöbb színháznak – ha nem is saját alkalmazásban – megvannak azok a díszlettervezők, zeneszerzők, jelmeztervezők, akikkel együtt dolgozik. Szükség van még fodrászokra (paróka és póthaj készítőre), sminkesekre, varrónőkre. Asztalosra, kárpitosra. Világosítóra, hangmérnökre, és szerelőkre. Olyan emberekre, akik a színdarab hátteréül szolgáló díszleteket, kellékeket (akár előadás közben, sötétben) a színpadra varázsolják. Kellenek emberek, akik a jelmezeket rendben tartják, a kellékeket raktározzák. Szükség van még öltöztetőkre, akik egy-egy jelenet között segítik a színész gyors öltözését.

Akikkel a nézők találkoznak: pénztáros, jegyszedő, ruhatáros.
Akikkel a nézők általában már nem találkoznak: takarítók.
Kellenek még – mint minden vállaltnál, vállalkozásnál – irodai dolgozók, akik a könyvelést végzik, a béreket számolják el, titkárnők, akik mindenféle ügyintézést segítenek. Ne felejtsük el, kell egy jó igazgató, aki ezt a sokféle munkát végző, sokféle embert összefogja és irányítja.
Ha mindenki jól végezte munkáját, az előadás végén a közönség vastapssal jutalmazza.

Őrült tények idegen nyelvekről

A nyelv az emberi kommunikáció alapja, minden társas tevékenység nélkülözhetetlen feltétele a közös nyelvezet. Minden embernek van egy anyanyelve, mely alatt azt a nyelvet értjük, melyet természetes úton, a környezetétől tanult, és amelyet a mindennapi életben különösebb gond nélkül tud használni (beszélni és gondolkodni egyaránt).

Becslések szerint ma a Földön 7000 különböző nyelven beszélnek az emberek.

A beszélt nyelvek fele szakértők szerint 100-150 év múlva ki fog halni.

Mexikóban van egy kihalásban lévő nyelv, melyet csak ketten beszélnek, ők azonban nem állnak szóba egymással, így lehetséges hogy teljesen a feledésbe fog merülni.

A baszk nyelvet a francia és spanyol hegységekben beszélik, ez az egyetlen nyelv, mely nem áll kapcsolatban egyetlen másik ismert nyelvvel sem.

Dél-Afrikában van a legtöbb hivatalos nyelv, tizenegy.

A pápa kilenc nyelven tweetel, a legtöbb követője pedig a spanyol oldalának van.

A legtöbb nyelvre lefordított könyv a Biblia (kb. 2400 fordításban létezik). A listán a második pedig a Pinokkió.

Az archi nyelvben, melyet a Kaszpi-tenger térségében beszélnek, az igéknek akár másfél millió különböző ragozása is lehet.

Az összes beszélt nyelv közül 840-et egyetlen országon belül használják, Pápua Új-Guinea-ban.

A franciák 13 különböző “o”-t különböztetnek meg.

A pápuai rotokas nyelv ábécéjében van a legkevesebb betű, tizenegy.

A kínai nyelv (mandarin/kantoni) mintegy 50.000 karaktert tartalmaz. Ha el szeretnénk olvasni egy újságot, legalább 2000-t kell ismernünk.

Filmes díjak és elismerések

A mozgókép megjelenése óta a filmipar folyamatosan fejlődik. Ebben különösen nagy szerepe van Hollywoodnak. Ugyanis ez az a hely, ahol a filmes szakma színe-java megfordult már. Van, aki ott kezdte pályafutását, ott tudott olyan kapcsolatokra szert tenni, aminek segítségével később bezsebelhette a világ elismerését jelképező díjakat.

A legrangosabb filmes elismerés, amelyben egy színész, producer, vagy rendező részesülhet, az az Oscar-díj. Ezeket a díjakat 1929 óta minden évben a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia osztja ki a nyerteseknek. A technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelöltet választanak, kivétel a legjobb film kategória, melyben 10 jelölt szokott lenni. Ezekre az Akadémia tagjai titkos szavazás keretein belül teszik le voksaikat, majd így kerülnek ki a győztesek, akiket díszes gála keretein belül jutalmaznak meg egy-egy arany szoborral. Évente 12 ember dolgozik az 50 szobor előállításán. A szobor tömege 3,85 kg, magassága 34 cm. Gyártási költsége pedig körülbelül 500 dollár, a művészeknek azonban, akik ezt a magukénak tudhatják egyértelműen felbecsülhetetlen.

Academy Awards Logo

Natas logo

A televíziós produkciók Oscar díja az Emmy-díj. Az első Emmy-t 1949-ben adták át. Először csak az amerikai műsorok közül válogatott a zsűri, de pár év elteltével más gálákat is tartottak már, mint például a nappali Emmy, ahol csak nappali műsorokat, vagy a nemzetközi Emmy, ahol Amerikán kívüli országok filmes produkcióit veszik számításba. A díjként átvehető szobor egy atomot a kezében tartó szárnyas női alakot formáz. A kezében tartott atom a televíziós tudományt, a szárnyak pedig a múzsát szimbolizálják.

Golden Globe Awards

A Golden Globe magyar fordításban Arany Glóbusz-díjként ismert filmes és televíziós díj. 1944-ben alapította a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete, azóta minden évben az Oscar-díjhoz hasonló gála keretében osztják ki. 1956 óta nem csupán filmek, hanem televíziós produkciók is megmérettetnek az újságírók alkotta zsűri előtt. Egyszerre mind az 5 fő kategória (legjobb drámai film, legjobb forgatókönyv, legjobb rendező, legjobb férfi színész, legjobb női színész) díját eddig csak egyetlen produkció vihette haza, a Száll a kakukk a fészkére. A szobrok egy arany földgömböt ábrázolnak, melyet filmszalag vesz körül.

Palm

Franciaországban 1939 óta rendezik meg a cannes-i filmfesztivált, mely évről évre nagyobb figyelmet kap a világsajtóban, így ez is komoly presztízsértékkel bíró filmfesztivál. A nagyjátékfilmek és rövidfilmek versenye párhuzamosan folyik, legfőbb helyszíne a Croisette körúton fekvő Fesztivál- és Kongresszusi Palota. A legnagyobb elismeréssel járó díj az Arany Pálma, melyet a legjobb nagyjátékfilmnek ítélnek oda. A második legértékesebb díj a Nagydíj, melyet a Zsűri díja követ. Beválogatottnak lenni a híres cannes-i versenybe kiváltságot és óriási esélyt jelent a film készítőinek.

Bafta Awards

A Brit Filmakadémia legismertebb díjai a filmes BAFTA-díjak, melyeket minden évben 20 kategóriában adnak ki televíziós, filmes, gyermekfilmes, valamint interaktív média témákban. A díj egy színházi maszk formájában ölt testet, melyet 1976 óta vehetnek át ilyen formában az Akadémia által kitüntettek.

Ha Ön is érez magában elegendő ambíciót egy film elkészítéséhez, vagy szívesen szerepelne egyben, utazzon el a filmgyárak városába. Amennyiben erre még nincs lehetősége, itthon is belevághat ötlete megvalósításába, ha professzionális felszerelést, kamerát bérel az AmegO Film Rental csapatától. Így lehet, hogy valamely rangos díjátadón nemsokára már Ön is a vörös szőnyegen vonulhat végig.

Az ír tánc története a kezdetektől napjainkig

Sok tévhit terjeng az ír tánccal kapcsolatban. A sztepp például nem az egyetlen ír tánc, és a története nem Michael Flatley-től kezdődik, hanem jóval korábbról. Ezen kívül nem összetévesztendő az amerikai sztepp tánccal. Az ír néptánc sok-sok évszázadon keresztül alakult, vegyült több táncstílussal a vándorlások és népek keveredése során, mire a mai formáját elérte.

A legrégebbi feljegyzés egy 16. századi levélben található, melyet I. Erzsébet királynőnek címeztek. Az egy sorban táncoló lányokról itt tesznek először említést. Gyakorlatilag ez volt a hosszú tánc elődje, ami aztán a század második felében már a kastélyok hatalmas termeinek egyik legnépszerűbb tánca lett. Innen szivárgott át aztán a királynő udvarába, ahol kialakult a Reel. Ebben a táncban a lányok partnereik között kígyózva táncolnak. A táncokat eredetileg hárfán és dudán kísérték. A 18. században táncmesterek járták a vidéket, ezáltal minden réteghez eljutott, és a gyerekek már egész pici korukban elsajátították a lépéseket.

Világhódító útjára csak 1994-ben indult el az ír néptánc, mikor az Eurovíziós Dalfesztiválon Michael Flatley partnernőjével egy több perces műsort adott elő. Ezután Flatley több gigantikus ír tánc show-val örvendeztette meg a közönséget, és hatására sorra jelentek meg az ír tánciskolák világszerte.

Az ír zenében megszólaló legfontosabb hangszerek a hegedű, az ír furulya, a bodhrán, a gitár, a harmonika, a hárfa, a banjo és a mandolin. A dalokat 4/4-es, 6/8-os, illetve 9/8-os ütemben játsszák. A kopogó cipőkön és a tradicionális zenén kívül az ír néptánc talán legkülönlegesebb kellékei a táncruhák, melyek a régi kor öltözékét idézik. Ezek általában kézzel készített, egyedi kelta mintákkal díszített ruhák.

Ír tánc

Az ír táncot kétféle cipőben táncolják. A kemény és kopogós cipő az ismertebb, de létezik egy puha cipő is, azaz a soft vagy light shoe. Puha cipőben a light reel, light jig és slip jig táncokat táncolják, a kemény cipőben pedig a treble jig, treble reel, hornpipe és set dance táncokat.

Ír tánc

Magyarországon is számos ír tánciskola létezik már a fővárosban és vidéken is. Ezekre a tanfolyamokra már 6 éves kortól várják a növendékeket, és a legtöbb helyen teljesen kezdő felnőtt csoportokat is indítanak. Így azok álma is valóra válhat, akik felnőtt fejjel szerettek bele a Flatley által oly népszerűvé vált ír néptánc kultúrába. A táncosok többféle (országos, európai és világ szintű) versenyen mutathatják meg tehetségüket.