Tökéletes kényelem a szabadban – Adirondack

Amerika egyik kedvenc kerti bútora a megjelenése óta eltelt több mint 100 év alatt meghódította az egész világot. Hogy melyik ez a bútor? Természetesen az Adirondack szék.

Fehér Adirondack székEzt az egyszerű, rusztikus fa széket kimondottan kültéri használatra alkotta meg Thomas Lee 1903-ban. A nyaralójába szeretett volna egy kényelmes kerti ülőalkalmatosságot, és mivel nem talált tökéletest, úgy döntött, hogy ő majd megtervezi magának. A prototípusokat családtagjaival teszteltette, ami olyan jól sült el, hogy a kiválasztott darabból később mindannyian rendeltek is maguknak.
A szék egyszerű fenyőlécekből (pontosan 11 db lécből) készült. Az egyenes karfák kimondottan nagyok és vastagok, hogy jól ki lehessen őket használni. Az ülőfelület és a háttámla pedig enyhén megdöntve találkoznak egymással, hogy az egész testnek megfelelő tartást és kényelmet biztosítsanak.
Thomas Lee asztalos barátja, Harry Burnell gyártotta le az első ilyen székeket, majd felismerte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és Lee tervei alapján a városba látogató nyaralók számára kezdte árusítani (nem meglepő módon hatalmas sikerrel). Ezek után, 1905-ben szabadalmaztatta a széket “Westport Adirondack Chair” néven. Az eredeti zöld és barna székek mindegyikét 20 éven keresztül kézjeggyel látta el, és mindössze 4 dollárért árulta. Mára ezeknek az eredeti Adirondack székeknek az értéke 1200 USA dollár körül mozognak.

Az eredeti terveket már rengetegen átalakították. Például itthonról is rendelhet ergonómiailag továbbfejlesztett Adirondack széket, ami abszolút kényelmet biztosít Önnek. De vannak olyan módosított változatok is (hintaszék, kétszemélyes szék, pad, nyugágy, stb.), melyek kis asztallal, pohártartóval, vagy ruhafogassal vannak ellátva, a színek sokaságáról nem is beszélve. Miután megtalálta a legmegfelelőbb típust, már csak ki kell választania annak helyét a kertjében vagy a teraszán.

Bátran kijelenthetjük, hogy az Adirondack kultusz cikké vált. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nagyobb cégek már műanyag változatban is készítik és árusítják. De ne felejtse el, hogy a műanyag soha nem lesz annyira szép, tartós, és kényelmes mint az eredeti fából készült darabok. Azokból ugyanis majd órákig nem akar fölállni, kényelmesen olvashatja benne kedvenc könyvét a tavaszi, nyári napsütésben.

Adirondack székek a medencénél

Adirondack székek

Dupla férőhelyes Adirondack szék

Két férőhelyes Adirondack szék

Kirándulás karonülőkkel – hová és mivel?

Az, hogy baba érkezik a családba, nem jelenti a hosszú erdei séták, hegyjárások végét. Akik szeretnek túrázni, nyugodtan tehetik továbbra is. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelnünk.

Mikortól érdemes elkezdeni?

A mikor kérdésére nem a baba, hanem elsősorban az édesanya adhatja meg a választ. A kezdeti időszakban a várandósság, a szülés és a szoptatás, a megnövekedett tennivalók, az elhúzódó vérzés, az éjszakázás gyakran teljesen kimerítik a szülőket. Ilyenkor nem érdemes hosszú kirándulást szervezni, fokozatosan kell visszamerészkedni a természetbe. Amikor az édesanya úgy érzi, hogy kedve lenne kicsit pluszban is mozogni, esetleg biciklire pattanna, hajrá! Ilyenkor már nem kifárasztja, hanem feltölti a mozgás. Ez valószínűleg a hatodik hét után következik be, de nem kell csodálkozni azon sem, ha sokkal később jön meg a kedv a kiránduláshoz.

Mi legyen az elemózsiás szatyorban?

Ha a baba még szopik, enni- és innivalóról nem kell gondoskodnunk. Ha már hozzátápláljuk, legyen nálunk elegendő víz és bébiétel. Ilyenkor jobb, ha üveges ennivalót viszünk magunkkal, hiszen az hűtés nélkül sem romlik meg. Tápszeres babának ne készítsük el előre a tejet, hanem por alakban, kibontatlan babavíz társaságában szállítsuk. A legtöbb tápszer szobahőmérsékletű vízben is jól oldódik, de hűvösebb napokon a vizet melegítsük meg és tegyük termoszba. Ha hosszabb időre megyünk és mosogatási lehetőségünk nem lesz, vigyünk megfelelő mennyiségű kiforrázott cumisüveget. Rágcsának gyümölcsöt, babakekszet csomagoljunk, ezzel a nyűgös baba figyelmét is leköthetjük egy időre.

A baba szállítása

A szülők eddigre már biztosan kitapasztalták, hogy miben szeret legjobban utazni a kicsi. Lehet, hogy néhány perc múlva már ki akar jönni a babakocsiból, viszont órákig is szívesen elnézelődik, ha valaki a hátára vagy hasára köti. Más gyerekek nagyon szeretnek nyakban utazni, megint mások szívesen veszik, ha a kerékpár hátsó üléséről leskelődhetnek. Sok kicsi autózik szívesen, vagy nagyot alszik, ha babakocsiban ringatózhat. A kirándulást alakítsuk a kisded kedvéhez! Ha ismeretlen terepre megyünk, tájékozódjunk az utak minőségéről. Ha gyakorta túrázunk, érdemes befektetni egy nagyobb kerekű “terepjáró” babakocsiba. Sok termék áll rendelkezésünkre hason, háton vagy csípőn hordozáshoz is. Ilyenkor persze az apa cipelheti a gyermeket, s miközben együtt figyelik a levelek mozgását, vagy a madarak hangjait, különlegesen szoros kapcsolatot alakíthat ki vele.

Néhány elmaradhatatlan dolog a biztonság érdekében

Ha babával indulunk kalandra, mindig legyen nálunk egy meleg pokróc, kalap, esetleg napernyő, szúnyog és kullancsriasztó. Az eső ellen babakocsira húzható esővédővel, illetve nagy esőkabáttal is védekezhetünk, melybe – a testünkre kötve – a kisded is belefér. Mobiltelefonjainkat töltsük fel, hogy baj esetén gyorsan segítséget hívhassunk.
Ne induljunk útnak, ha nagy meleg ígérkezik, vagy ha lóg az eső lába, ha jégeső vagy nagy havazást jeleznek előre.

Az első kínai meztelen kutyám

Világ életemben különösen vonzódtam az állatokhoz, legfőképp a kutyákhoz. Közülük is a különlegesebb, extrémebb megjelenésű, temperamentumú fajtákhoz.

kutyákNagy vágyaim közé tartozott a kínai meztelen kutya. Első ránézésre igen fura kis teremtés, a csupasz testével és a bohókás természetével. Zeus, az argentin dogom halála után, az akkori életkörülményeimet is figyelembe véve egy kistestű kutya tűnt a legkézenfekvőbbnek. Eszembe is jutott a régi vágyam, egy kis kínai meztelen kutya. Elkezdtem kicsit utánajárni a fajtával kapcsolatos dolgoknak. A tulajdonságainak, igényeinek, tenyésztőknek, stb. Nem kellett sok idő, hogy beleszeressek egy eladásra kínált, akkor 3 hónapos kiskutya fényképébe. Fel is vettem a kapcsolatot a tenyésztővel és hamar meg is vettem az első kínai meztelen kutyámat, Vukot. Persze voltak dolgok, amik újak voltak a számomra és meg kellett tanulnom. Például a fajtának a szőrápolása, nyírása. De hamar belejöttem. Számomra is meglepetés volt, hogy ez a kis társasági kutya mennyire okos és ragaszkodó, ugyanakkor aktív természetű kis kutya. Aztán a többiek érkezése már magától értetődő volt.

A kínai meztelen kutya szőre sok kérdést vet fel. Két nagyobb csoportba oszthatjuk őket a szőrváltozat alapján. Az egyik nagy csoportba a szőr nélküli, azaz meztelen (hairless) kutyák tartoznak, a másikba pedig a szőrösek, azaz púderpamacs (powderpuff) kutyák. A meztelen változat is további csoportokra osztható; a teljesen kopasz kutyáknak, vagy true hairless-eknek valóban nincs szőre, csak egy kis mennyiségben a fejükön, lábaik végén és a farkukon. A következő a közepesen szőrös változat, más néven medium hairless. Nekik már több szőr van a már említett helyeken és a testükön is van valamennyi szőr, amit kiállításokra le kell nyírni. A harmadik a legszőrösebb változat, hairy hairless kutyák. Nekik csaknem az egész testüket szőr fedi, kivéve a hasukat és nyakuk alsó részét. Természetesen őket is nyírni kell.

A másik nagy csoport a púderek képviselői, akik éppolyan szőrösek, mint bármely más fajta. Testüket aljszőrzet és egy fátyolos fedőszőr borítja. Őket nem kell nyírni. Éppen ellenkezőleg. Náluk a szőrzet ápolása a legfontosabb, hogy az szép, ápolt és hosszú maradjon. Mivel a kínai meztelen kutya szőrtelen változata az elterjedtebb és keresettebb, ezért sokan lenyírják a púderpamacs kutyáikat, annak érdekében, hogy így nagyobb sikereket érjenek el velük és könnyebben eladhassák a kölyköket. Éppen ezért ha valaki ilyen kutyát szeretne venni, legyen nagyon körültekintő.